Тамянка – бялото съкровище на Рупел


Тамянка 100%, изба Рупел, Петрич, България, цена около 10 – 12 лв. Можете да го намерите ето тук .

Избра Рупел, още миналата година ме впечатли със свежия стил вина, които представи на DiVino.Taste 2016. Обещах си да ги държа под око и да ги следя как се развиват.

Избра Рупел лозови масивиЛозята на избата са в района на Петрич, в землищата на с. Хърсово и  с. Долно Спанчево, знаете, това е прочут винарски район. Освен традиционния за района мелник 55 и  и класиците каберне и мерло, са засадени и доста необичайни сортове като небиоло, санджовезе, марселан (чудесен им се е получил), верментино. Както се вижда собствениците не се страхуват да експериментират. Честно казано, много съм любопитна какво ще се получи със всички тези сортове на мелнишка почва.

Тогава много харесах марселана им, но сега е лято, жега е, и е време за другата им звезда – тамянката. Запомнящо се вино, с цветист дори парфюмен аромат. Тамянката е направена изцяло от технолога Спиро Стоянов. Той има голям опит с изби като Дамяница, Преслав, както и няколко други от Македония. В крайна сметка намира истинското си място на родна земя, в изба Рупел, сред родни вина, чийто вкус познава още от дете. Философията му за направата на вино е да следва стриктно принципите за чисто производство без никакви компромиси.

Цвят: Бистър, светло сламест с блясък.

Аромат: Цветист и дори бих го нарекла парфюмен. Смолистата нотка така характерна при други тамянки, тук е обуздана. Има я, в никакъв случай няма да сбъркате сорта, но далеч не толкова интензивна. Първото, което усещам са зрели праскови, и след това обонянието ми е превзето от цветисти аромати – според мен фрезия и божур. И точно когато си помислих „Абе, това вино ще се окаже от сладките и тежките“ деликатната, но устойчива смолиста нотка си пробива път и балансира всичко. Казвам деликатна и точно това имам предвид. Не си представяйте доминиращ тамян, за по-скоро кутия за пури, която стои в другия край на стаята. Нали знаете, кедровото им дърво има онази дискретна смолистност, за която говоря.

Тамянка и хранаВкус: Доста по-леко и ефирно тяло от други тамянки, които съм опитвала. Производителите го описват със средно плътно тяло. Да но подпряно сериозно от киселините. Това му придава свежест и игривост. Средно интензивен вкус с ясно различима зелена ябълка; праскова, но границата на зрелостта. Има много лека нотка на горчивина, ако не внимавате може и да я пропуснете. И точно тя придава пикантност и закачливост на виното. Ако го задържите по-дълго в устата си, или не го пиете много студено, ще усетите и сушени билки, както и сочен жълт плод.

Тамянка със с праскова и зелени салата и червен маринован лук и пилешко. Тя е комбинация от всички вкусове – сладко, кисело, умами и горчиво, така че няма как да не пасне идеално.На масата: Виното е много подходящо като аперитив и без никаква храна. Но беше интересно да видя препоръките на експертите за комбиниране. Повечето препоръчват плодови десерти със синьо сирене. Не съм много сигурна, защото виното е свежо и с добра киселинност, дали въобще трябва да го хабя за круша в карамел и синьо сирене. Спрях се на зелена салата, с праскова, червен маринован лук и пилешко. Тя е комбинация от всички вкусове – сладко, кисело, умами и горчиво, така че няма как да не пасне идеално. Е справи се. Ако решите да подходите нестандартно, ще ви издам с какво пият тамянката си самите производители – козе малешевско сирене, или жарено или биено сирене с домашно сладко от люти чушки и хляб. Следващият път може и аз да се престраша.

Заслужава ли си? Отлична тамянка, с интензивен плодов вкус. При това на цена от 10 лв. Прекрасно лятно вино.

2 коментара за “Тамянка – бялото съкровище на Рупел

  1. Alex

    Може ли рецептата за сладкото от лютите чушки? Това ще е интересен експеримент

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.