Филми за виното III


Изглежда виното е непресъхващ повод за вдъхновение на филмовата индустрия. Имаме нова порция филми посветени на любимата напитка, този път съм включила само по-новите от откритията ми.

A Year in BurgundyA Year in Burgundy (2013)

Филмът проследява перипетиите на седем семейства на винопроизводители от Бургундия в продължение на една година, разглеждайки правенето на вино като творчески и културен процес и изследвайки дълбоките му връзки със земята. Какво се случва в продължение на една година от лозето до бутилката. Разделен на четири сезона, филмът ни показва пролетни дъждове, жеги, горещи вълни, градушка, буря, събиране на реколта съобразено с фазите на луната, зимни студове. Идеята на създателите е, че всяка реколта е като капсула на времето, бутилирана история от специфична година, всяка с климатичните си особеностите, с триумфите и провалите си. И всичко това е в бутилките, които пием, независимо дали искаме или не.

wine_for_the_confusedWine for the Confused (2004)

Документален филм с Джон Клийз, който забавно и с онази лека британска непочтителност ни въвежда в основните винени термини. Клийз пътува из Санта Барбара, очевидно прекарвайки си доста добре, и ни засипва със знанията си за виното. Кой да предположи, че и той е заразен от винения вирус. Пък и е голямо удоволствие да го видим как клюкарства на любимата ни тема. За този филм може да се каже само едно: „Bacus rocks us. Cheers Mr. Clease!”

champagne_sd2A Year in Champagne (2014)

Точно както в A Year in Burgundy, легендарния вносител на вино Martine Saunier е наш водач в обиколката на шест шампанско къщи. Включени са малки и независими производители като Champagne Saint-Chamant, в чийто изби все още всяка бутилка се обръща на ръка. Но също и големи и известни къщи като прословутите Gosset and Bollinger, които са оформили представата на света за тази най-френска напитка.

bond

Може би знаете, но точно Bollinger е шампанското на Джеймс Бонд, е поне докато си плащат. Преди това, когато не имало франчайз Бонд и всичко е било ентусиазъм, агент 007 е предпочитал Taittinger.

StoryOfWine2008PosterStory of Wine (2008)

 

Един от онези фини, ненатрапчиви и стилни филми, които само азиатците могат да правят – една молекула дискретност, две молекули изисканост. Екслузивен списък с вина, всяко от тях е представено със своя история. Любов, приятелство, предателство … има от всичко. Към всяка история е поднесено подходящо вино с много добро обосноваване защо. Наистина интересна връзка, между характера на виното и смисъла на любовта, загубата, лъстта, приятелството. Философски и умозрителен филм, безкрайно подходящ за дъждовен ден, прекаран с любим човек на дивана.

saint-amour-afficheSaint Amour (2016)

Нов филм на Жерар Депардийо, който е дълбоко свързан с винарството. Да направи комедия за вино, беше само въпрос на време. Във филма има тонове фарс, но и някаква странна елегантност и нежност. И разбира се много, ама много вино, което героите накрая…е няма да ви развалям удоволствието, ще видите сами.

Final Photo AssetsUncorked (TV Movie 2009)

От новите романтични комедии. Действието се развива в семейната винарна (разбира се здраво закъсала) на главната героиня. Тя се втурва да помага, намира любовта и така нататък, и така нататък… Приятно филмче, което не бива да сядате да гледате без чаша (по-добре бутилка) вино. Ще ви се допие. Сериозна съм.

maxresdefaultPremiers crus (2015)

Протагонистът издава успешен пътеводител за вино и винени имения във Франция. Неочаквано му се налага да поеме управлението на семейното имение. Едно е да пишеш за вино, друго е да го произвеждаш… Интересен филм, който защитава традиционните методи за производство на вино пред новите технологии.

maxresdefault (1)Cement Suitcase (2013)

Според мен филмът е повърхностна комедия. Но, какво пък, понякога имаме нужда точно от такива. А този, е обилно полят с вино. И има 5 (да, пет) звезди в rottentomatoes.com. Коя съм аз да оспорвам това? Наздраве!

Ако искате още филми, хвърлете едно око и на Филми за виното I и Филми за виното II

Реклами

5 коментара за “Филми за виното III

  1. Марина Голева

    Здравейте,
    Препоръчвам Ви този филм Somm (2012). Страхотен е 🙂 🙂 🙂 Пожелавам Ви от сърце да стигнете до там с чаша вино в ръката. 🙂

  2. Pingback: Филми за виното II част | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.