Моят WSET Level 2


Не се съмнявам, че всеки запален по виното знае за WSET – The Wine & Spirit Education Trust, курсовете са толкова ценни и полезни, а изпитите след това са толкова трудни, че WSET не случайно има репутацията на лидер в областта на виненото образование. Образователния тръст, основан в Обединеното кралство, организира курсове и семинари от 1969 г. Високият стандарт на обучение и уникалният систематичен подход превръщат WSET в един от най-престижните образователни институции, когато става въпрос за вино и спиртни напитки.

От известно време кроях планове да отида на курс в Лондон, където е централата им. Междувременно В България вече сертифициран WSET център. Да запиша курсовете им беше просто неизбежно.

wset-level-2-booksWSET Level 2 – Award in Wines and Spirits дава солидна основа знания, но което е по-важното, те са поднесени систематично и логически, така че след курса започваш да виждаш цялостна картинка. Няма да ви разказвам какво точно се учи, на сайта на WINE & SPIRITS ACADEMY BULGARIA има достатъчно информация по въпроса.

Как става?

След като се запишете ще получите по пощата учебните материали. Имате един месец,за да се подготвите. Моят съвет е, направете го. И при това, направете го добре. Аз подцених първоначалната подготовка и в дните на курса ми беше много по-трудно отколкото на останалите, подготвили се прилежно. Материалът е доста, но затова пък е поднесен интересно и няма да ви е скучно. По време на курса, лекторите отново ще ви представят цялата информация. Имате възможност да зададете всичките ви въпроси. Лекторите са изключително добре подготвени и отговарят с удоволствие. Ще издам една тайна, те всъщност искат да ги питате. Аз не бях много активна с въпросите, по-голямата част беше нова информация и всъщност я учех на място.

Всяка теоретична част е последване от практическа. Има 3 или 4 дегустации на ден, всяка с по 5 или 6 вина, подбрани така че да илюстрират теорията. Няма никакъв компромис при избора на вина. Когато учите за Шабли, ще пиете не вино в стил Шабли, а ОТ Шабли.

Дегустациите

Лично на мен дегустациите бяха много полезни. Едно е знаеш по принцип, че различните хора възприемат виното различно, но друго е да го видиш съвсем нагледно, когато обсъждаме виното по обективни показатели.

wset-level-2Всяко вино се обсъжда и оценява по системата на WSET и с помощта на лекторите. Това калибрира и дисциплинира небцето. Оказа се, че представите ми за плътно тяло, киселини и т.н. бяха малко по-различни от тези на повечето хора. Е, вече смея да твърдя, че съм стъпила на верния път.

Не е лесно, всъщност. Системата, в която всички се кълнем като студенти учене-пиене-учене-пиене е доста трудна за реално изпълнение. На края на всеки ден бяхме доста изтощени – физически и психически. А на мен ми се налагаше да уча и през нощта.

Какво научих?

Най-ценното за мен е, че се научих да оценявам виното обективно – добро, изключително, не толкова добро, независимо дали стилът или сортът лично на мен ми допадат.

Изпитът

Въпросите пристигат от Лондон, запечатани в плик, който се отваря пред нас. Дори лекторите не знаят какви ще бъдат те. Това, от една страна е добре, защото те се стараят да ни подготвят максимално добре, от друга…наистина е притеснително. Отговорите, отново се запечатват и се изпращат за оценка в Лондон. Следват две седмици Радини вълнения, след това ако си взел изпита си, сертификатът пристига. Е, моят пристигна. Явно цялото това залягане над учебника даде резултат 🙂 при това доста висок – Pass with Distinction, с други думи. Доволна съм, признавам.  Не мога да ви го покажа напълно, това е против стандартите на WSET.

wset-pass-with-distinction

А сега какво?

Сега ще премина през учебника още веднъж, но този път с чаша в ръка. А след това Level3. Апетитът идва с яденето.

wset-2-level-pin

Заедно със сертификата идва и ето такава значка, като символ, че вече съм част от общността.

Реклами

6 коментара за “Моят WSET Level 2

  1. Wine Lover

    Мария Чалиева е ГОЛЯМА, голяма… в света на винената експертиза! Но и най-вече е искрен фен, който отпива с любов, интерес и отношение, а съдейки по по-мащабните дегустации – носи и на количество… Такива личности са като пътеводни фарове за нас, по-ниско стоящите масови консуматори и затова трябва да се уважават, пазят и тачат. Наздраве!

  2. Марина Голева

    Страхотно. С удоволствие чета нещата които пишете. Обожавам винения свят… 🙂

  3. Марина Голева

    Страхотно. С удоволствие чета нещата които пишете. Обожавам винения свят… 🙂

  4. Pingback: My New Year Wine Resolution | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.