Finca la Colina – Бижу в бутилка


 

Финка ла КолинаFinca la Colina, 2013, сорт Вердехо 100%, Руеда Испания, от WineBox, 26 лв.

Ако имате нещо по-подходящо за тези адови жеги от свежо бяло Вердехо, моля кажете ми. Поне на мен в горещините ми се пият точно такива вина. За да се получи това малко бижу, гроздето е селектирано ръчно от най-старите лозя на избата. В сайта им доста подробно описват как да го обработвали. Усилията са си стрували.

Цвят: Жълт с блестящи зеленикави отенъци.

Аромат: Тревист, много тревист, водорасли, мокър камък, лимон, лайм също, но онзи с по-сладката нотка, накрая по – плътни бели плодове, ябълка май. Доста интригуващо начало. Призводителят го описва с балсамико и тревисти нотки. Макар да разбирам какво се опитва да каже с това балсамико (описва интензивен растителен аромат, абе, да описва неописуемото) на мен никак не ми идва балсамико, по скоро водорасли мисо. Много плътен и наситен растителен аромат. И разбира се билките са си там – салвия и лимонова трева.

Вкус: Свежо, леко тяло, с интензивен и  комплексен вкус. Запомнящо се и объркващо в известна степен, защото дава твърде много впечатления за кратко време – цитруси, щипкаща киселинност, соленоватост, лайм, зелена ябълка … Уж леко и лятно винце, а разкрива респектиращо интензивни и сложни поредици от вкусове. Дълъг, дълъг финал. Елегантно.  И изразително в същото време. Като вталена рокля на Диор, нищо не можеш да добавиш и нищо не можеш да отнемеш.

Finca-La-Colina-food-бНа масата: Един винен критик не го препоръчва в никакъв случай соло. Много пък му е нежно небцето. Няма никакъв проблем да го пиете, както си искате. Ако  изберете да е без храна, ще се насладите на един почти научен експеримент, ще усетите на небцето си, как вкусовете се променят минерали- лимонови- зелена ябълка. Повтарям се, но много се впечатлих – интензивни и ясно изразени.

А за храна няма проблем, каквото ви душа иска – салата, риби, пилешко на скара, всичко лятно и свежо. Точно това вино няма да потъне и ще партнира достойно. Аз избрах хумус, салата с печени зеленчуци и пиле на скара. Всичко това, полято с лимонов сок и нар. Не е точно испанско , но пък испанците са хулиганите в кухнята и разчитам, че ще ми простят тази кулинарна волност.

Температура на сервиране: Сервирайте при температура между 9 и 11 ° C. По скоро към 9.

Заслужава ли си? Задълбоченост, която граничи с маниакалност, вино направено с внимание, уважение и любов. И това си личи. Бижу в бутилка.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.