Whiskey Fest Sofia 2017 – кратка ретроспекция


whiskey fest sofia 2017

Животът на уиски любителите би бил много по-скучен без Whiskey Fest Sofia. Изданието 2017 отново събра предлагащите уиски и тяхната публика. И знаете ли? И двете страни бяха щастливи да се срещнат.

Новите уискита, които открих:

Ще започна с нещо много необичайно – индийското Amrut. Опитах Amrut Fusion, оценено с 97 т. От Джим Мъри, от чийто строги оценки уиски производителите треперят. Заслужава си точките и още как – гладко, нежно и въпреки 50-те си градуса алкохолът не се усеща. Това, само по себе си е забележително. Отлежава в два вида бъчви индийски и шотландски и ако ви се пие нещо интересно, но без компромис в качеството, това е то.

GlengoyneGlengoyne – сингъл малц от високите земи – Highland; впечатляващо уиски, много плодово с аромати на зрели сладки плодове и карамел, зърниста текстура и дълъг пикантен финал. Не е обичайното шотладско уиски – интригуващо и интересно.

Glencadam – през 2003 г. дестилерията отбелязва своето възраждане с лимитраната серия Glencadam 13 years; мед и захаросани плодове доминират в аромата, а дъбът въобще не доминира; вкусът е с лека, изтънчена сладост. Красиво уиски.

Класиките:

Macallan – тук ще обърна внимание само на Rare Cask, версия, която имахме възможност да опитваме само на феста. Ето затова, си заслужава да се посещава Whiskey Fest Sofia, винаги ще се намери нещо ново и рядко срещано.

Jura –  смятах, че дестилерията произвеждаща лесни и плодови малцове. Да, повечето са точно такива. Jura One for the Road беше голямата изненада за мен, много сериозно, плътно, богато, с дълъг, дълъг послевкус.

laphroaig 1Laphroaig – Lore е създаден по случай 200 годишнината на дестилеритя, с подчертани нотки на захаросани плодове, които проблясват сред силната му опушеност.

Щанд 14

Мария Чалиева представя Laphroaig

Много съм благодарна, че организаторите ми се довериха и имах възможност да презентирам любимото си уиски пред изискващата публика на феста. Трябва да споделя, че много ми хареса. Оказа се, че не съм само аз лудата, която харесва Laphroaig. Това уиски си има заклети фенове. Прочутият опушен малц с настойчивите си йодни и водораслови аромати предизвиква винаги крайни реакции. Хората или се влюбват в него или напълно го отхвърлят, но да реагират колебливо? Никога.

Организацията

Ако нещо не ни дразни, повечето от нас не обръщат внимание на организацията. Тъй като присъствах на няколко събития, в които видях колко лесно е, нещо малко и уж маловажно да провали всичко, струва ми се редно да отбележа добрата организация и огромния положен труд. Идеята всеки щанд да има номер, беше повече от добра. Смести ни много лутане из залата и разговори от рода: „Опита ли Glen Scotia? Ето там в дъното, в ляво и после малко в дясно.“ …?!?

Ром и коктейли

Залата с ром и коктейли, беше освежаваща спирка за небцата ни. Жадно опитвахме нови и вкусни напитки, и много от нас си тръгнаха с ром, не с уиски от феста.

Публиката

Образована, любопитна за нови неща, любезна. Пълната липса на хора дошли просто да пийнат каквото и да е беше приятна изненада. Също и чичовците, които знаят всичко и бълват непоискани съвети бяха на изчезване. На шестото поредно издание на феста вече е очевидно, че имаме публика от ценители възпитана в уважение към любимата ни напитка.

whiskey fest 2017

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.