Rakia Fest 2017 – нетрадиционните дестилати


Петият Rakia Fest мина и замина, но спомените и добрите напитки си остават, нали така. Харесвам този фестивал, няма мащабността на Уиски феста, но пък доказва вече за пета година, че ракията заслужава сериозно внимание и уважение като сериозна напитка.

Кратки и силно субективни впечатления от феста:

rakiaНестандартни дестилати – това беше годината на нестандартните дестилати. Видяхме ракии от смокиня, тиква, арония и още няколко експеримента с дестилати от нестандартни суровини. Доказателство, че човечеството има непреодолимо влечение към алкохолните напитки и е в състояние да вложи огромно въображение в намирането на суровини, от които да ги прави.

gruzinski koniakГрузински коняци – представят се за пръв път и съм изненадана колко добре се държат. Може да ви скандализирам лекинко, но май ми харесаха повече от прочутите им арменски братовчеди. Запомнете Sarajishvili.

Сръбските ракии са забележително по-добри. Точка. Не съм особено щастлива от този факт, но това е реалността.

Грапата – имахме възможност да сравним „на терен“ ракия и грапа. Въпреки еднаквата суровина на дестилатите, сравнението не беше в полза на ракията. Има още върху какво да поработим.

cocktails.jpgКоктейлите – ракията може да превърне едно скучно Блъди Мери в нещо фантастично, както и да преобрази няколко други класики.

Ликьорената инвазия – хареса ми фактът, че на изложението се представят пред публика много интересни ликьори. Ако Дивино е само за вино, а Уиски фест за уиски и ром, то Ракия Фест е най-шареното изложение, където има скрити съкровища.

Снимки: Balkan Rakia Fest

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.