Ама, само как обичам такива истории! И най-хубавото, че не е приказка, ПР кампания, a съвсем, съвсем истинска – българско момиче, което става една от най-ярките звезди на винарството в Австралия. Всички обичаме онези завладяващи разкази за хора надарени с огромен талант, които нямат никакво колебание с какво да се занимават в живота си, защото през цялото време се чувстват някак си.. призвани. Не знам дали Eлена употребява точно тази дума, но това е усещането когато опитваш вината ѝ. Призвана.
Привлякох ли ви вниманието? Българка – винар? Да? В Австралия? Да. С многократно награждавани и страхотни вина. О, да! Как едно момиче стига от Лясковец до университета в Аделаида и се превръща в топ звездата на винена Австралия? Вече има чудесна статия за това и можете да прочетете тук.
Тази публикация е посветена на завладяващите ѝ вина, които за щастие вече могат да се намерят и в България.
Може би, заради суперлативите, които бях чула, на представянето им в Грейп Централ се опитах да бъда сдържана и даже критична. Никак не ми се получи. Открих фантастични и вълнуващи вина, от които няма как да останеш равнодушен.
Е, да си винен блогър понякога си има малки предимства, Apollowine.com и нейния брат Тодор Голаков ме поканиха за частна дегустация на вината ѝ. Изобщо не се колебах, да ви кажа.
Twilight of the Adelaide Hills, Шардоне 2016, Dandelion Vineyards
“We make every wine as if we were just making a couple of barrels. That’s what I love about what Dandelion. We can have commercial appeal but we can also do things that are exciting and experimental. That’s what makes it so much fun.“ – Elena Brooks
Изящно, а в същото време стабилно. Личния ми избор от всички опитани вина. А уж не бях фен на шардонето, хм. Ароматите са интензивни цитрус, зелена ябълка, малко кайсия когато се аерира. А вкусът е вибриращо свеж, плодов и с естествена киселинност, дълъг и много минерален. Харесва ми, че е едновременно с заоблено тяло и подпряно стабилно от киселинността.
И тъй като споменах награди: Sommelier Challenge International Wine Competition (USA) 2016 – златен медал 94 точки, China Wine & Spirits Awards Best Value 2017 – златен медал.
Совиньон блан, Heirloom 2016, Adelaide Hills
Красив СБ, нов свят – много тревист, пролетен и освежаващ, почитателите на този сорт ще са изненадани да открият австралийска алтернатива на Новозеландските совиньони.
Sister’s Run 2014, Shiraz, McLaren Vale,
Много сортов и някак си много австралийски шираз – плодов с интензивни аромати на зрели плодове – череши, боровинки черница, черен пипер, кедър, плодов пай. Както виждате различни аромати, които ту се появяват, ту изчезват. Забавно вино, което освен това е и обло и нежно на небце. А цената му е само 24 лв. Малко сири от такъв ранг могат да се мерят с тази цена.
Наградите са много и има защо да е така: Critic’s International Wine Challenge (USA) 2016 – златен медал; San Diego International Wine Challenge 2016 – златен медал 90 точки; China Wine & Spirits Awards 2016 – златен медал; AWC Vienna International Wine Challenge 2016 – сребърен медал; Sommelier Challenge International Wine Competition 2015 – сребърен медал 88 точки; Decanter Asia Wine Awards 2015 – сребърен медал.
Гренаш, Heirloom, McLaren Vale
Вижте този етикет и ми кажете, дали вече не сте любопитни какво се крие в бутилката. Едно от най-удивителните вина, които съм опитвала. Сериозно! Ще кажете „Гренаш…няма с какво толкова да ни изненада.“ О, има повярвайте. Описанието на виното включва думи като малини, зрели череши, подправки, сметана… Да, виното има разнообразни аромати и вкусове, много по-богато от всеки познат до сега Гренаш. Моите асоциации са за нещо почти парфюмно, бонбонено, копринено….Няма да се опитвам да го описвам подробно, не се чувствам достатъчно подготвена, но това е майсторски направено, вдъхващо респект вино. В същото време е нежно, чувствено и момичешко. Възхитително перфектно! А в този блог, думата перфектно не се среща често.
Наградите: San Diego International Wine & Spirit Competition 2017 – най-добър гренаш, златен медал; San Francisco International Wine Competition 2017 – златен медал, 90 точки; Sommelier International Wine & Spirits Competition 2017 – златен медал; China Wine & Spirits Awards 2017 – златен медал.
Lioness of McLaren Vale, Shiraz 2014, McLaren Vale, Dandelion Vineyards
Уау ефектът! Ако има вино, което е способно да предизвика ефектът „Уау“ от първото отпиване, това е точно то. Интензивни и чисти плодови аромати – черни череши, сливи, зрели малини, деликатно допълвани от сладки подправки като канела и карамфил, а за разкош – млечен шоколад. Много млечен шоколад. На вкус е сочно, плодово и абсолютно завладяващо. Това вино има още много какво да предложи.
Награди: Critics Challenge (USA) 2015 – платинен медал 95 точки; Sydney International Wine Competition 2016 – златен медал със синя лента; Critics Challenge (USA) 2016 –златен медал 93 точки; San Francisco Wine Competition (USA) 2015 – златен медал 92 точки; Vienna AWC International Wine Challenge – златен медал; Winemaker Challenge International Wine Competition 2016 (USA) – златен медал 91 точки; China Wines & Spirits Awards 2015 – златен медал.
Red Queen of the Eden Valley
Червената кралица е голямата работа в тази дегустация. Елегантно е първото, което ми идва на ума, но далеч не е само това. Омайващ и сложен аромат, който те предизвиква да се съсредоточиш, за да го разгадаеш (е, ако можеш). Пиенето на такива вина прилича повече на медитация, отколкото на дегустация. Ароматите, поне според мен: какао, къпини, лакриц, подправки, деликатна смолиста нотка. Вкус: безумно дълъг, плодов, елегантни загладени танини и просто безупречен баланс.
Награди: Winemaker Challenge International Wine Competition (USA) 2015 – платинен медал 94 точки; New York International Wine Competition 2016 – златен медал; Vienna AWC International Wine Challenge – златен медал; Critics Challenge (USA) 2015 – златен медал 91 точки; Melbourne International Wine Competition 2016 – златен медал; Melbourne International Wine Competition 2015 – златен медал; Barossa Wine Show 2016 – златен медал; Winewise Championship 2017 – най-добър шираз преди 2014
Отдавна не се бях вълнувала така, опитвайки вина. И не, не защото наше момиче ги е правило, а защото са изключителни, интригуващи, завладяващи.
Pingback: Нови успехи за вината на Елена Брукс | Fresh Cuts of Life
Pingback: Wine Women Show 2022 – размисли и винени открития | Fresh Cuts of Life