Вино без захар, възможно ли е това?


Dalvina winery, сорт жуплянка, република Македония, 13%, 2015 г., 4, 90 лв. за бутилка от 187 мл.

Открих тези вина на рафта в магазина за био храни близо до нас. Шокира ме твърдението, с която ги продават – Вино без захар. Възможно ли е това? Ами….

Да оставим настрана заклеймяването на захарта във виното като враг, нали уж бяха сулфитите, но карай… Виното се прави от грозде, а в него по съвсем естествени и природни причини има захар. Не само това, но тя играе основна роля при образуването на любимата напитка. Това става благодарение на процеса ферментация – микробиологичен процес с участието на дрожди. Те буквално ядат захарта и я превръщат в алкохол, благодарение на образуваните в тях ензими. И сега, това уж го знаем всички, но пак го повтарям:  няма захар – няма вино.

Кога завършва този процес? Дрождите ядат захар, размножават се и отделят все повече алкохол, докато не умрат от как да кажа…нещо като алкохолно отравяне. Когато умрат – това е краят на ферментацията. Вече нямаме гроздов сок, а вино. В него обаче има малко захар, нарича се остатъчна захар, да точно защото остава след ферментацията. В това няма нищо противозаконно или изкуствено. Точно количеството остатъчна захар определя типа вино – сухо, полусладко, десертно. Сухо вино, като това за което говорим днес, е вино съдържащо захар 4 г. на литър или по-малко – чл. 20 от Закона за виното и спиртните напитки.

Разказах ви много опростено обяснение на ферментацията, тя се влияе от много други фактори като температурата, кислородът, алкохолът, захарта, серният двуокис, въглеродният двуокис и др.

Интересен нов пазар?

Но да се върнем на конкретното вино. Попитах продавачката:

– Няма ли българска изба, която да ви достави вино „без захар“ щом толкова държи да имате такъв продукт?

– Нито една  не е дошла да ми каже „Ние правим вино без захар“ – ми отговори милата дама

Замислих се, дали пък нашите винопроизводители не пропускат твърде интересен нов пазарен сегмент – вманиачен, не особено образован, но пък склонен да плати доста висока цена за продукт, за който вярва че е здравословен. Колко му е да се предлага и вино без глутен? Това че глутенът просто няма как да присъства във вино, е подробност, важното е да глутен фрии, нали така.

Но да оставим тези вселенски важни въпроси на веганите и да се съсредоточим върху конкретното вино.

dalvina-winery-jupljanka

Винарна Dalvina, не е малка семейна изба, както си мисли дамата в магазина, а доста, доста голяма. Произвеждат 42 000 hl, което е 4 200 000 литра, като обем нещо съизмеримо с Катаржина например.

От четирите вина в магазина избрах Жуплянка. Това е  местен сръбски или пък македонски сорт, нещо не могат да се разберат. Както и да е, не съм го опитвала до сега. Сортът е кръстоска между Прокупац и Пино Ноар. Да червени родители, а детето – бяло грозде. Интересно, нали? Би трябвало да дава свежи и плодови вина, средно тяло, цветисти аромати. Да го видим…

Цвят: Светло сламест със жълти оттенъци.

Аромат: Носът не е особено интензивен, но ясно се отличават цитруси и зелена ябълка. Ако много се напрегна, може би също и сладък тропически плод като манго.

Вкус: Зелена ябълка и лайм, със сигурност. Леко тяло и добре подчертани киселини. Кратък послевкус.

Заслужава ли си? Спокойно можете да пропуснете. Това е индустриално вино, направено да е евтино, лесно, пивко и в големи количества. Нищо специално. Истината е, че македонските вина са много добри. Изглежда съседите въобще не се съобразяват, че ние сме най-добрите и правят великолепни вина. А едно от тях дори спечели платинен медал на Decanter World Wine Awards 2018. Отварям скоба, че българско вино не е получавало платинения трофей до сега. Тази година имаме два златни, миналата година имаме един златен, но все още сме в очакване на най-високото отличие на този престижен конкурс. Та така, има чудесни македонски вина, но това не е от тях.

Реклама

2 коментара за “Вино без захар, възможно ли е това?

  1. Nikи Kostadinova

    Поздравления за статията и за добре обяснения процес на ферментация. Само не разбрах какви са тези 4 гр на литър?

    1. Rossen Ruessinov

      Nikи Kostadinova, Сухо вино според нашия закон, се нарича вино при което след ферментацията, е останала захар до 4г на литър.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.