Корфу - вино и храна

Вино от Корфу – извън туристическите маршрути


Какотригис, 3 евро, от винарна Граменос, Корфу

Да посещаваш винарни, и то точно на Корфу, може да е забавно, но и леко рисково. Забавно е, защото без да искаш излизаш от лъскаво-пластмасовите туристически маршрути и откриваш истинското лице на този красив остров – малко поочукан, но цветен и гостоприемен, точно като в сериала „Семейство Даръл“. От друга страна, Корфу не е точно винен район и не беше ясно на какво ще попаднем в тези винарни. Е, рискът, доколкото го имаше си заслужаваше.

Прочетете тук за вината от Закинтос

Граменос са семейна винарна със собствени лозя и изба, кокетно кацнали на почти самия връх Синарадес, с изглед към прочутия плаж Агиос Гордис. Село Синараде, което е много близо до избата,  е едно от най-старите в тук и туризмът не му е повлиял особено. Намира се в средата на Корфу и ако се окажете на острова, и ви писне от туристи, посетете го и пийте едно кафе със старците в кафенето. Тъкмо ще питате и за пътя за избата.

А тя, избата, е специализирана и работи само с местните сортове бялото Kakotrygis и червено Petrokorythos. Опитахме ги на място и си взехме и от двете на чудесната цена от 3 евро за бутилка. Какотригис (Kakotrygis) е белия сертифициран местен сорт на Корфу. Името му означава  „нещо, което се реже трудно“ . Ето го и него, малко по – подробно.

Корфу - винарна Граменос

Цвят: Жълто-сламест цвят, клонящ към златисто. Когато го опитвахме в избата беше много по-блед, но отлежаването му в бутилката си казва думата и сега е красив и наситен.

Аромат: Производителите го описват като „преобладаващи цитрусови плодове и лимонова трева“. И преди една година, наистина беше точно такова. Сега, почти 12 месеца по-късно, цитрусите отстъпват на смокини, зряла дюля, и лек мускус. Интересно и леко предизвикателно. Но повечето гръцки бели вина от местните им сортове имат тенденцията да стареят по този начин.

Вкус: чудесно запазени киселини, които запазват виното готово да се разкрие в чашата. Леко тяло, но със заобленост и мекота. Дълъг послевкус на зряла смокиня.

Корфиотска кухня

На масата: Разбира се с корфиотска кухня, какво друго. Салата с козе сирене и смокини, която знам от една мила дама, държаща ресторант в Амбелонас. Друго място, което си заслужава да посетите в Корфу.

И какво от това? Защо ви занимавам с вино, което не може да се намери в България? Ами, ако се окажете на Корфу, или друго място, не оставайте само в хотела си, не вървете по утъпканите пътеки, открийте винарни или пък други места и вижте истинския живот на хората. Виното е само повод. Ако пък стигнете до Граменос, ще ви посрещне лично младия Алексис Граменос –  висок, усмихнат и рус, и … както се пее в една песен – не е нужно да ми вярвате на всяка дума, идете и вижте с очите си.

Корфу

Истинкият Корфу, извън туристическите пътеки

1 коментар за “Вино от Корфу – извън туристическите маршрути

  1. Pingback: Message In A Bottle – едно от вината на Стинг | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.