младо мерло Рупел

Младото Мерло на Рупел – и нека партито започне СЕГА


Young red wine Merlot, винарна Рупел, 14%, 2018, 9 лв. от Винотека Рупел на Женския пазар

Да, по това време на годината с шумни фанфари се обявява, че е времето за младо вино. Не се оставяйте винените сноби да ви убедят, как младото вино не заслужава вниманието ви. Всеки има нужда да се наслади на вино, което не те напряга прекалено, не изисква особено внимание и по един лек и непретенциозен начин озарява вечерта. Ето в това, е чарът младостта, и тези вина също. 

 

Разбира се, когато говорим за младо вино, веднага се сещаме за Божоле. Проблемът е, че аз и Божолето не се обичаме твърде много. И затова се налага да му намеря заместител.

Е, за щастие няколко български винарни предлагат алтернативи, при това никак не лоши. Моят очарователен младок е Young red wine Merlot на Рупел.

Цвят: Рубинено червено. Цветът е плътен, тъй като виното е нефилтрирано. Отчетлив пурпурен оттенък, наистина цвят на младо вино.

Аромат: Трябва да се уточни, че младите вина са съвсем невръстни,   на около месец,  месец и половина и някак си не е честно да очакваме от тях богат нос, или изобилен букет аромати. Те, в най-добрия случай са със средно интензивен аромат, така че нямайте свръх очаквания. Ароматите тук са чисто плодови, нежни и ефирни, долавя се и лек бонбонен тон. Това се дължи на процеса на специфичната възкисела ферментация, а не на сорта или тероара.

 

Вкус: Преглъща се забележително гладко.  Много гроздово и пивко вино, със силно изразена плодовост. За разлика от френските си събратя, тялото е по-плътно, но това честно казано ми харесва. Свежо е, с искряща киселинност. Леко се усещат се танини, божолетета са практически без танини, но това е различно. На вкус наистина е, как да кажа…. неукрасено, но предлага свежест и лекота, и няма какво толкова да му мислиш за разлика от другите вина. Все едно, че казва: „И нека партито започне СЕГА“.

младо вино и храна

На масата: След като си взех виното, се отбих през кварталния плод зеленчук и този цветен карфиол сам ми падна в ръцете. Как да не го съчетая с това очарователно младо винце? И така, варен на пара карфиол, за да остане свежи и леко хрупкав, със сос Холандез, който за първи път в живота ми не се пресече. Да, фукам се :-). Виното е леко и ефирно и си представях, че храната трябва да е също свежа и лека. Мисля, че се получи.

 

Заслужава ли си? Младото мерло на Рупел е свежо, плодово и семпло, с леко тяло, т.е. доста по-леко от станалите им вина. Отличен избор за по-топло време, когато по-натоварено и таниново вино би ни дошло малко в повече. Не изисква особени усилия с мисленето, в което е цялата му прелест. Истинско вино за купон. От друга страна има повече дълбочина и характер от повечето божолета на нашия пазар, а и като цена е почти наполовина по-евтино от тях. С други думи – чудесна алтернатива.

сос холандез

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.