балкански фестивал на ракията 2018

Балкан Ракия фест 2018 – много повече от ракия


Тази година Балкан Ракия Фест прави много симпатичен завой вразвитието си и акцентира върху коктейли (с ракия или други дестилати) и много нови и интригуващи напитки. Това логично се отразява и на публиката, господата на средна възраст със зачервени лица и завален говор почти ги нямаше, а вместо тях – оживена тълпа от изследователски настроени младежи.

Да, наистина името на събитието е Ракия фест, но всъщност е много повече от ракия. Тук е мястото където могат да се намерят най-необичайните и ако щете откачени напитки. Дадохме всичко от себе си, за да ги опитаме, но както става обикновено, успяхме само докъдето ни стигнаха силите. Което не беше много, но ето моите лични открития:

Ракия фест 2018 джин

The Botanist – джин от о. Айла, от където са любимите ми опушени уискита, нямаше как да го подмина. Намирам го за много по-свеж, билков и цветист, отколкото подправков. На вкус е удивително мек, което говори за добра работа в дестилерията.

ракия фест 2018 касаба

Касаба  – ракия от …фурми, предлагана от Rakia Shop, за които мислех, че следмалиновата ракия не могат да ни учудят, но изобщо не съм била права. Техлогията е за традиционна българска ракия, фурмите са специално селектирани от Северна Африка. Мек вкус, интензивни сладки аромати, и все пак ракия. Интересна и запомняща се. Определено ще се пие пак.

ракия фест 2018 вино с канабис

На Ракия Фест съм опитвала необичайни и дори странни напитки, и сега имаше такава. Много сме дискутирали синьото вино, но дойде редна прословутото зелено – бяло вино с канабис и праскова. И да, изпих го. Знам,знам, това е углавно престъпление, само от любопитство го направих. Надявам се винената полиция да не ме арестува 🙂

ракия фест 2018 коктейли

Друга тенденция на феста, която приветствам чистосърдечно, е настъплението на коктейлите. Няма да ви отегчавам с подробности, но имаше великолепни авторски интерпретации на ракиената тема.

И сега ракиите. От опитаните многобройни български, македонски и сръбски ракии, тези на нашите съседи бяха доста по-впечатляващи, с по-интензивни аромати, по-изявен вкус, по-голяма мекота и някак си верни на суровината, от която са направени. Не знам на какво се дължи разликата, но е осезаема и това въобще не е за първа година. От гроздовите дестилати, всъщност имаше и български много добри – Кортен, Еркесия… да не ги изброявам всички, теси знаят кои са. С другите видове… предстои ни дълъг път.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.