Немският ризлинг и аз


С немския ризлинг имам любовна афера повече от десет години. Дори не помня кога съм го опитала за първи път, но слабостта ми към него е факт. За разлика от Шардоне или Пино Гриджо, които са толкова привлекателни за широката публика, ризлингът и особено немският ризлинг има свойството силно да поляризира хората. Той или те кара да го обожаваш безусловно, или пък изобщо не можеш да го понасяш.

А, вие от кой лагер сте?

Често се чудя защо немският ризлинг провокира такива дискусии. Може би хората не харесват изявената киселинност, с която тези вина са познати. Или може би не могат да се справят с мистификацията на немския етикет за вино. Истината е, че ризлингът и особено немският предлага плодовост, отлежаване, разнообразие, комплексност и огромни дози живец и свежест. Притежава интензивността  да се изправи пред пикантната азиатска кухня, комбинация, в която доста вина се огъват; изявената киселинност, за да партнира равностойно с богатите ястия на Северна Европа, и финесът, за да заслужи място до най-изисканата гурме кухня. Една чаша немски ризлинг е като да пиете от хладен поток насред неокосена ливада през лятото, като стоите под топъл летен дъжд, като да отхапете от първата есенна ябълка. Да, ето толкова е въздействащ.

Ако се заразите от вируса Ризлинг, а това нека си го кажем, така и така ще ви се случи, може да ви се поиска да се поразходите сред лозята, отговорни за вината, които харесвате. Хубавото е, че Германия се е погрижила да ни улесни максимално и предлага доста подробен сайт с богата информация за винените си области:


Винените области на Германия са 13 и най-прочутите от тях са:

Мозел – Скъп на сърцето на всеки ризлинголюбител (каква дума само), защото точно тук е родината на този възхитителен сорт. Мозел е и изумително красива област, с лозя, кацнали на невъзможно стръмни хълмове от двете страни на реката. Винаги съм се чудела как изобщо стигат до там, за да ги обработват. В разговор с Рaйнхард Льовенщайн, истински ризлинг гуру, който наскоро беше в България научих, че имат въжени линии и други хитроумни съоръжения, но това е тема за друга статия. Мозел е доминиран от крал Ризлинг, но и другите сортове са застъпени добре. Жокер от приятел: независимо от често неразгадаемите етикети, лесно ще познаете бутилка от Мозел, тя е винаги, винаги зелена, за разлика от другите области в Германия, които ползват кафяви.

Нае (Nahe)  – интересна област, известна с качеството на вината си, носи името на река Хае и се намира на изток от Мозел. Ризлингите от тук са по-плътни и интензивни, обединени от финес и минералност характерни за региона. 75% от лозята са бели. И тук доминира ризлингът, следван от мюлер-тюргау и силванер,

Райнгау – е един от най-специфичните в географско отношение винени райони на планетата с река Рейн, която тече от южната страна и планините на север. Това е район, известен със своите малки лозови насаждения, невероятна природа и перфектен микроклимат за деликатните Ризлинг и Пино Ноар. Около 80% от лозовите насаждания са за Ризлинг. Стиловете във вината са в двете крайности сухи вина и сладки айсвайн от късен гроздобер.

Райнхесен – най-обширната немска област, в която още римляните са отглеждали грозде. Областта предлага идеалните условия за развитие на лозарството,  от разнообразните почви до многобройните слънчеви дни (над средните за Германия)  и различни микроклимати. Затова не е чудно, че в Райнхесен се отглеждат множество сортове. Всъщност, това е област, която е много по-малко фокусирана върху Ризлинг, отколкото другите немски региони. Силванере най-разпространеният сорт тук, а също и Пино Блан Пино Гри и Пино Ноар.

Пфалц – регион, който си е извоювал огромно уважение от почитателите на виното, благодарение на своите великолепни бели вина и много добрите си червени. Всички те дължат стила си на сравнително топлия климат на областта. Най-разпространените сортове са мюлер-тургау, ризлинг, силванер, но не бива да пропускате и блаубургундер (Пино Ноар).

Ако ви се иска да научите повече за красивата Германия и какво предлага за туризъм (а тя предлага много) участвайте в ТОЗИ КУИЗ и може да спечелите награда.

А това е снимка от началото на моята ризлинг мания, когато като щастлив турист, дори попадайки в европейската столица на бирата, успях да открия винен магазин и ризлинг от … Бавария. И все пак, ако ви се отдаде случай да отидете до Мюнхен, отдайте заслуженото и на бирата и не обръщайте внимание на експерите, които експертно твърдят, че след определена възраст трябва да оставим светлото пиво на младежите.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.