Размисли след Whisky, Rum & Wine Master test 2019


….или И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА СВЕТА

от Милко СТОЯНОВ

гост-автор (не ghost…)

Whisky, Rum & Wine Master test 2019, както подобава на първото голямо събитие в началото на годината в България, откри алкохолния сезон (който всъщност едва ли някога приключва…) с размах и стил: в обичайната, луксозно-разточителна атмосфера на особено прочут напоследък столичен хотел, с гладка и спокойна организация и… малки изненадки тук и там, които поддържаха докрая отворени натежалите ни от изнурителни дегустации клепачи…

Като за събитие на спирит и вино индустрията, провеждащо се вече за пета поредна година, човек би очаквал много от нещата да са предсказуеми, но… именно остроумните иновации и вниманието и към най-малките детайли правят този фест така очарователно-забавен.

Започваме още от входа, където получаваш традицонната гленкрн чаша, само че… обвита в хитра сиджимка, така че да виси на врата ти и да освободи ръцете за ръкомахане, пиене на вода, вземане на мезе, прегръщане на приятели и каквото друго можете да правите с ръце. Червена точка, Пепи.

Whisky Rum Wine Fest

В средата на обилно осветената зала пък стоеше квадратен бар с интересен експеримент: тест на 5 напитки (1 ром и 4 уискита) със съответни аромати на тютюневите изделия IQOS, което – при цялата ми  принципна и твърда позиция срещу пушенето – не може да не се отчете като доста креативна идея. При това – без да пречи на околните. Та именно на този бар открих… Ballechin – непознат за мен, 10-годишен сингълмалцов юнак от Хайленд, който обаче имаше тотално айленски профил – торфен и свирепо опушен, но умело балансиран и надобряващ с всяка глътка. Абе, все едно е пръв братовчед на Laphroaig и то – по легална, кръвна линия. (Дзън, една бутилка за вкъщи на излизане.)

Whisky Rum Wine Fest

Нататък… покрай преливащите цветове на извънредно креативните и богато декорирани щандове на вносители, дистрибутори и производители чакаше още необятен спектър от скоч, айриш, ром, вино…  от който все пак ще отлича няколко лични находки (и стари любимци).

Коктейл с ром Brugal от Доминикана… да, от онзи в хартиеното пликче, забъркан от същия барман… Пийте го винаги и навсякъде, щом ви изпадне. Аромат, сила, свежест, плюс опаковка, която кърти.

Whisky Rum Wine FestНе можах, разбира се, да не отделя почтително време на щанда на Macallan, установявайки с радост, че заричането им преди няколко години да минат само в цветовата гама (Amber, Ruby и т.н.)  си е изпяло песента и пак имаме познатите 12, 15 и прочие цифрови индикации за години. Отпивайки последователно от всички видове, сякаш усетих благия одобрителен поглед на мистър Бонд. Джеймс Бонд.

Whisky Rum Wine Fest

 

Специално за нас ирландците от Glendalough пък бяха пуснали етикет с логото на феста и то за едно доста интересно уиски, отлежало в бъчви от калвадос. Опитайте при първа възможност.

Whisky Rum Wine Fest

Не подминах и The Glenrothes, който си личи отдалеч и по жълто-оранжевите етикети, и по характерните тумбести шишенца, които лепнат в дланта и молят: „Заведи ме у вас…“

Пътьом, героично вкусих и от китайското байджо (чиито дегустации нещо все пропускам) и… хм, възкисела изненада, която няма чак да ви пресече белтъка, но… и не е удачен избор за лежерен следобеден аперитив, докато весело джапаш до коляно в оризовото поле на господаря. Ако го хване добър барман обаче, би могъл да измисли страхотен коктейл с нещо като саламура, кисели краставички и кисело зеле, такива неща…

Whisky Rum Wine Fest

И накрая в бързата ни разходка – може би хитът на феста, поднесен от шотландците от Highland Park. Те не само че са пуснали сингъл каск серия с имената на различни страни, но са направили и сингъл малц, ознаменуващ… нашата скромна, но древна държава. Да, Highland Park България 681, изписано на кирилица, един превъзходен отлежал сингъл малц от 2003 г., бутилиран през 2018 в лимитирана серия от 554 бутилки, който при 58,4 % те загрява с мощ, сила и… малко историческа гордост. В кръга на шегата (дано някой не го счете за светотатство), но… си помислих, че ако някак си ретроактивната дегустация назад във вековете беше възможна, хан Аспарух и неговите боили, багатури и багаини единодушно щяха да одобрят Highland Park България 681, пък макар и да не са имали гленкрн чаши.

Та така… още един уиски и ром фест е в историята, очакваме неговия голям побратим – есенния София уиски фест – и тихичко се радваме, че културата на оценяване на по-фините, скъпи напитки навлиза все по-уверено в нашето общество, което – по зле стекли се исторически и народопсихологически наслоения – винаги е гравитирало към ниската цена и голямото количество… Май е време това да се промени.

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.