Uno 2016 Kaufmann – голям финес от Германия


Uno, Chardonnay & Weissburgunder, изба Кауфман, Германия, област Рейнгау, 2016, 13%, от SeeWines

Щях ли да посегна към това вино на рафта? Едва ли? Само му вижте етикета – смел, ярък и твърде маркетингов за мен. И щях да изпусна едно от най-забележителните вина, които съм опитвала. Но, помощ има, помощ има. Понякога се явява под формата на приятелска препоръка, съвет от ментор, или както този път, просто пристига в кутията на SeeWines.

Кауфман са малка изба, абсолютно неизвестна за мен, за Wine search, и много леко позната на Google search. Опитвам се да кажа, че шансът да се срещнете с тази изба случайно е минимален. Но затова са винените клубове, нали? И така, това е малка изба, на около 60 км от Франкфурт, кацнала кокетно на брега на Рейн. Винарната е сред малкото органично сертифицирани в Rheingau. Собствениците твърдят, че ползите от органичното лозарство са вече налице и водят до създаването на вина с голям финес и красиви аромати. И моят нос го потвърждава, вярно е.

Цвят: Сламено-жълт с красиви бледозелени отблясъци.

Аромат: От комбинацията шардоне и пино блан (или  Weissburgunder както те си го наричат) се очакват аромати на континентални костилкови плодове и те се разкриват, както си му е редът. Но това вино предлага и много повече – зелена ябълка, много деликатен цитрус, сочни жълти плодове, круша може би, ванилия и накрая точно когато привършвате чашата се появява една очарователна дюля, която няма как да сбъркате.

Вкус: Фино и елегантно вино. Както може да се предположи от ароматите, виното обещава свежест и висока киселинност. И това обещание е напълно изпълнено. Но искам да обърна внимание на върховната хармония и елегантност, която предлага това вино. Нищо натрапчиво, нищо прекалено, а не можеш да спреш да го пиеш. Пак ще се повторя, че е почти невъзможно хармонично, на вкус отново се появяват всички зелени ябълки и така нататък, но накрая доминира любимата дюля. Виното ферментира и отлежава в нови френски барици, може би на това се дължи финеса, мекотата и тези красиви тонове на зрели плодове.

На масата: Киш Лорен, разбира се. Той е страхотен за червени вина с високи киселини и просто безапелационен за Пино Гри и Пино Блан. Реших, че се справи и с купажа шардоне§пино блан, заради по-богатото тяло и ярката киселинност. Направих само една малко промяна, за да олекотя конструкцията – блат от карфиол, вместо от тесто. Не беше изненада, че в така компания виното заблестя още повече.

Заслужава ли си? Какво да кажа, освен че втората бутилка е на път към мен 🙂

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.