Балкански международен винен конкурс и фестивал 2019 – победителите и някои мои впечатления


 

– Чакаме те. Идваш ли?

– Пътувам към вас.

– Обичам те!

Ако започнете да провеждате такива разговори по няколко пъти на ден, значи BIWC е в разгара си.

Тази година, 8-мото издание на Балкански международен винен конкурс и фестивал се премести на мястото, което заслужава – пред НДК. Много добро решение на организаторите, имахме повече място, повече вино, повече приятели…е, така де, на нас не ни трябва много, за да си изкараме страхотно. И ние точно това направихме.

Едно от нещата, които харесвам е, че обявяват победителите на втория ден, така винаги имаме възможност да сравним нашите предпочитания с тези на журито. Ето и кои са победителите, днес то 22.00 ч. ще можете да опитате вината им на изложението:

Големият победител – Cuvee Monsignori Santorini 2017 на гръцката изба Estate Argyros е най-доброто вино на Балканите в момента.

Най-добра изба на Балканите – трофеят бе поделен между българската Edoardo Miroglio и турската Chamlija Winery заради равния брой точки, което е прецедент в историята на конкурса.

Трофей за най-добро бяло виноCuvee Monsignori Santorini 2017, Estate Argyros, Гърция

Трофей за най-добро червено вино – Kremen Kamen 2016 на изба Matalj, Сърбия

Трофей за най-добро розе – Rose Pinot Noir на изба Zelanos, България

Трофей за най-добро пенливо вино – пино ноар на изба Yalovo, България

Трофей за най-добро десертно вино – Monemvasia-Malvasia 2012 на Monemvasia Winery, Гърция.

Трофей за най-добро оранжево вино (връчва се за първи път) – Uncensored 2017 на изба Bikicki, Сърбия

Трофей за най-добро бяло вино от местни сортове – Kydonitsa 2018 на Monemvasia Winery, Гърция

Трофей за най-добро червено вино от местни сортове – Mavrud Elenovo 2018 на Edoardo Miroglio, България

Трофей за най-добро сладко вино от местни сортове – Domenii-Grasa 2014 на Casa de Vinuri Cotnari, Румъния

Трофей за най-добър дизайн на етикет – My Wine, България

Някои от моите предпочитания и преживявания:

Словенските вина изпъкват всеки път със своята свежест, верни на сорта, но винаги със своя собствена интерпретация. Това е Пино Гри на изба Тилиа, в което се влюбих и се очертава като виното на лятото. Тези вина се внасят от Win Wines .

Zelanos – Не само тяхното розе (оценено от журито с трофей за най-добро розе, съгласявам се),  а което и да е от вината им впечатляват с финес и дълбочина.

Траминер Вила Юстина, не успях да го снимам, но то е защото бях заета с опитването му. Дори да не сте фенове на този сорт (което е почти невъзможно) пак ще ви допадне свежестта и аромата, така характерните за сорта, рози и локуми тук са опитомени е една много по-цивилизована версия.

Вината на Чамлиджа, изба от Турция, не могат да ме оставят равнодушна, тяхното амбициозно Tracian red, е просто фантастично, дори и на тези летни температури, крещящи за бяло вино.

И като говорим за бяло…. Чамлиджа имат дързък бленд от Наринче (местен турски сорт) и Албариньо (испански местен сорт), който е хрупащо свеж и ароматен. Допадна ми веднага. Не случайно журито им присъди трофей за най-добра изба. Внасят се от Apollowine.

Kontura е много рядък местен гръцки сорт, представен от изба Самаридис – чудесно лятно вино. Може да се намери в Леополд трединг.

Най-откаченото и перверзно, но неустоимо и абсолютно феноменално – Рецина, но не каква да е, а пенлива по класически метод. Ето, заради такива вина обичам Балканския винен форум. Никога не би ми хрумнало да потърся такова нещо, ако не го бях срещнала тук.

Албанските бели вина, не бяха точно моите, но червените се оказаха истинска находка – това е Мерло § Каберне бленд, в изключително красива интерпретация. Браво, на изба Lindra.

Diaporos на Kir Yianni е много впечатляващо вино, но си иска едни 5 години търпение, за да покаже цялото си богатство.

Майсторският клас – участвах в класа на Ирина Софранова, която ни представи Асиртико от различни райони и в различни стилове. Нов материк в света на виното, за чието съществуване не подозирах, се разкри пред мен. Началото на колекцията от асиртико е поставено днес.

Храната –  къде можете да опитате пенлива рецина с испанска кесадийа – само на Балканското, разбира се.

Музиката – ще кажа само едно ПАЗЕТЕ СЕ ОЛЯ ИДВА :-). Това момиче направи чудеса, за да ни създаде настроение и подходяща винена музикална атмосфера.

Атмосфертата – не е тайна, че на винени изложения всички са усмихнати и приятелски настроени. Пък и къде на друго място бихте чули англичани, добре подгряти от балканските вина да крещят; „Аз обичам кашкавал“.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.