Бялата Енира


Първото бяло вино Енира беше в центъра на очарователно градинско парти в Университетската Ботаническа градина.

Беса Валей, които много добре знаят как да правят великолепни червени вина, най-накрая са решили, че е време да имат и бяло.  И както каза Граф : „Това е само началото“. Проектът за бяла Enira започва през 2015 година със засаждането на лозята. Графът сподели с нас: „Всеки има Шардоне, а бях съгласен на всичко освен Совиньон Блан.“ Така стигат до сортове традиционни за Рона – Русан, Марсан и Вионие.

Стефан фон Найперг

Първата реколта на Enira White е брана на ръка, гроздето е внимателно сортирано още на лозето и след това във винарната, алкохолната ферментация е протекла при контролирана температура 14-16 ⁰C в продължение на 20 дни, след което между 3 и 6 месеца виното е лежало върху фините утайки с постоянен батонаж (френски термин от технологията на виното, който означава разбъркване на виното с утайката, с цел да се получи по-плътен вкус). Всеки от трите сорта в купажа е винифициран отделно.

Дегустационната характеристика предоставена от домакините е следната:

Искрящ, красив светло сламест цвят. Носът е елегантен със загатнати плодови нотки на круша и кайсия, мандарина и лайм. Докато Марсан носи свежест и текстура, Русан е гръбнакът на виното, а величественото Вионие добавя аромати и финес в този бленд. Заоблено и сочно тяло с фина свежест и средно дълъг финал.

Описанието, общо взето ,съвпада с моите впечатления. Може би очаквах по-голяма дълбочина, така характерна за вината на Беса Валей. Не че някой ме пита, де. Но това са съвсем млади лозя и най-доброто тепърва предстои.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.