Мелнишки сепаж

Интересна мелнишка интерпретация на Златен Рожен


Златен Рожен, Мелнишки сепаж, Мелник 55 и Мелнишки рубин, 2016 г., 14% алкохол, цена 18,90 лв.

С вината изба Златен Рожен сме се срещали няколко пъти и не питаехме някакви взаимни симпатии. Но както казват умните хора, никога не казвай никога. Преди няколко седмици бях на дегустация на новите вина и това изпъкна от само себе си.

Цвят: Рубинено – червено, дълбок и непрогледен цвят.

Аромат: Първи впечатления – кимион, при това съвсем буквално, представете си наденица или кебапчета с кимион. Вярно, че виното  е описано като пикантен и плодов букет, но в началото доминират подправките. След няколко минути този натрапчив кимион се смирява и се появяват изсъхнали листа и тютюн и нещо солено, може би маслина Още няколко глътки и започва да става по-интересно с черен шоколад и червен сочен плод като нар. Обещаващо е поне на нос.

Вкус: Средно тяло, загладено и въпреки сериозния алкохол 14%, е забележително елегантно. Все пак си остава в пикантната гама. Маслина, черна череша и отново тъмен шоколад. Има една солена нотка, точно накрая, която го прави доста забавно. Вкусът е средно интензивно, определено е направено за храна и вече си го представям с какво. Танините не са съвсем загладени, но пък имат здрава хватка. Да, вино за храна.

Мелнишки сепаж

На масата: И като казах кебапчета, вече не си представям вино с нещо друго освен точно с тях. И така мини кебапчета от пикантно свинско (с кимион, разбира се) и кьопоолу. Мазнината от месото омекотява танините, а подправките прекрасно хармонират с пикантния характер на виното.

Заслужава ли си? След толкова много мелнишки вина в плодовата гама, този пикантен сепаж е освежаващо преживяване. Показва друго лице на вината от Мелник и ще се пие отново.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.