ДиВино Тейст 2019

DiVino.Taste 2019 – винени открития и няколко разговора


 

За поредна година Divino.Taste събра производители и любители на виното. С рекорден брой участващи изби имахме възможност да опитваме и открием какво ни харесва, а също и какво не. Най-хубавата част от изложението е доброто настроение на всички. Имам чувството, че ДиВино е едно от малкото събития, на което добрите спомени са неизбежни.

Виното

Тазгодишното издание имаше цели 13 нови изби и реших, че е редно да опитам колкото мога повече от тях. Тук са моите открития сред дебютантите:

Ред Чърч Алекс Канев

Red Church – новият проект на Алекс Канев е абсолютния фаворит. Богати и неустоимо привлекателни вина, пред които занемявам. Ако все пак трябва да ги опиша, те са като благородник сред буржоа – по-малко блясък, повече истинска елегантност. Разбирате какво имам предвид, нали?

Хараламбиеви

Изба Хараламбиеви – каква изненада са само тези вина, особено Кайлъшкия мискет и Совиньон блана им.

Виа Антика

Виа Антика предизвика бурни дискусии, доста хора ги харесаха веднага и безусловно, други ги възприеха като прекалено крещящи и натруфени. Признавам аз съм от първата група, допаднаха ми от първа глътка. Да, те са млади, дръзки и дори леко нахални вина, но като че ли точно това ме привлича.

Тази година, изглежда късметът беше на моя страна и попадах на доста повече изключителни вина, ето и някои, но далеч не всички, които ме впечатлиха

Глушник – всичките им нови експериментаторски вина си заслужват, но моите симпатии са за техния Каберне Фран.

Либера Естейт –прекрасен Мелник 55 и само за 11 лв. Браво хора.

Чудесното ново вионие на Рупел, непринудено, свежо и плодово, толкова се радвам като открия такова вино.

Ейнджъл’с естейт и тяхната Stallion Selection Syrah 2018 – класическа южна сира с черен плод, лек мускус, хармонично и плътно тяло, кадифени танини. Какво повече?

Изба Менада Сира

Обаче голямата изненада дойде от изба Менада, която почти бях зачеркнала, а виж ти каква великолепна сира имат – Barrique Point Cépage Syrah Reservé 2016. Леле! Увисна ми ченето! Загладена, многопластова и благородна. Няма да ви описвам повече, вие ще я опитате. Другата им сира в ценови клас до 9 лв. също не е за подценяване – Tcherga Fragment Syrah 2017.

Корден пино ноар

Кортен и техния просто превъзходен Пино Ноар барел 133. И отново сира – Grand Syrah 2016, много зрели и сладки черни плодове, шоколад, лек нюанс на кожа, шума или може би листа в парка, след дъжд. Малко поетично се получи, но това е красиво вино.

Бетър Халф

Better Half и поредните им нови експерименти, този път на бели сортове в съдове с формата на яйце. Тамянката им в яйце е най-интересният прочит на сорта, който опитах на изложението, цветистите аромати са много овладяни, изключително минерална с лека соленост. И накрая, за да ви стане интересно и да искате още една чаша се появява интригуваща нотка от глината.

Сред морето от ярки и понякога самоизтъкващи се вина има опасност тези, които са по-елегантни и ефирни да останат незабелязани. Но една източена и деликатна красавица с естествена красота искреше ослепително със собствен блясък – Rossidi Pinot Noir 2017.

Майсторският клас

Аз си купих билет за 100 години история на Гави с Ла Сколка, имахме възможност да опитаме няколко поредни години от Cortese Gavi dei Gavi. Този вид дегустации наистина отваря очите за сорта и помага да разбереш как се развива във времето. Започвам да си давам сметка колко силно влияе отглеждането на гроздето върху крайния резултат, както и фините разлики между реколтите при развитието им във времето.

Разговорите

Направи ми впечатление, колко голяма част от вината се предлагат преди да са станали напълно готови. Проблем, толкова стар и банален, че вече дори не се говори за него. Зададох въпроса на няколко изби и се получиха интересни разговори, а отговорите варираха:

От чистосърдечни признания като «Нямаме достатъчно голяма складова база и не можем да си позволим да го съхраняваме. Като се разширим ще започнем да задържаме бутилките, до момента, в който са напълно готови.»

Имаше леко нахални като «А, защо не си купите бутилка и не си я пазите две години у вас.» Хм. Може и така да направя, но едва ли ще бъде от вашите.

Или пък «Пазарът иска нови реколти и ние им ги предоставяме.»

Също и напълно честни «Естествено, че е проблем, но правя този компромис, защото банката си иска кредита и ми трябват свежи оборотни средства.»

Е, поне ми стана ясно, че проблемът е комплексен и няма лесно решение. Но поне искрено се надявам на пазара да се появят повече готови за пиене вина.

Ето как , след много вино, разговори и приятели тези три дни, празник за сетивата и душата изминаха. Сега ще се опитам да се върна обратно в нормалния живот. Очаквайте постове за детоксикация и зелени смутита.

Част от бутилките, които избрахме да занесем в къщи.

1 коментар за “DiVino.Taste 2019 – винени открития и няколко разговора

  1. Pingback: Опитай неопитаното – CASAVINO Selection 2019 | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.