Верментиното на Рупел – най-пролетното вино


Верментино Rusalii 2020, Винарна Рупел, 12, 50 лв. от магазина на Женския пазар

Всички го харесват, непрекъснато търсят онова пролетното вино“ – споделя ми продавачката от симпатичното магазинче на Рупел на Женския пазар. Винения сноб в мен леко подскача, мисля си „Чак пък всички“. Но ето, че се връщам за трета бутилка от чаровното им Верментино и май е време да призная, че са прави. Наистина е най-пролетното вино, което мога да си представя. Навява картини за ливади с пролетни цветя, цъфнали липи и жужащи пчели около тях.

Верментиното не е чак толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. Вината от сорта  се отличават с аромати на цитрус и костилков плодове и понякога минералност, имат относително ниско алкохолно съдържание и отчетлива киселинност. Често от тях се правят лесни, забавни и хрущящо свежи вина, или пък завиват към другата крайност богати и прекалено натруфени вина. От Рупел успешно заобикалят тези клопки и техният прочит на Верментиното е свежо и жизнено вино с изявена индивидуалност.

Цвят: Бледо сламен, с блясък.

Аромат: На първо подушване – лайм и праскова; като прасковата е твърда и хладна. С други думи – свежест и сочност, но сочността е от онази стегната. Трябва ми малко по-дълго време, за да разгадая пролетната връзка – виното предлага дискретни цветисти аромати, аз ги определям като акация и липа. Но не натежалата от сладост липа, а хрупкаво свежа, току що цъфнала и още с зелените нотки в нея, каквато е в началото на пролетта. И накрая лесно различим грейпфрут.

Вкус: Изразителната киселинност държи виното стройно и дълго. Отново цитрус и твърдата праскова и лек горчив бадем, точно колкото трябва, за да ни е интересно и да искаме да отпием отново. Харесва ми, че е вярно на сорта, но и напълно неподправено.

На масата: Верментиното със своята киселинност и леката фенолна горчивина, прекрасно се съчетава с храни с билки и зелени подправки и всякакви зеленчуци, и дори песто. Моят избор – пиле с пълнеж от спанак и пармезан и песто, разбира се.

Заслужава ли си? В това Верментино откривам такава откровена радост от живота, че всеки път ме изпълва с оптимизъм и желание да направя нещо красиво. В него няма фанфари, кресчендо и зашеметяващи ароматни арии, по скоро е лирична песен за соло пиано. Но далеч не е просто и лесно предсказуемо. Лаймът е като лимонада с малко мед, поднесена на слънчева ливада, липата не е сладка и натежала, а нежна и сякаш току що цъфнала. Струва ми се невъзможно някой да не го хареса.

1 коментар за “Верментиното на Рупел – най-пролетното вино

  1. Pingback: Петна от червено вино! Как да действаме | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.