Балкански винен фестивал 2021 – емоции, дъжд и нови открития


Десетото издание на Балканския винен фестивал отмина, а емоциите още ме владеят. Не може да се отрече, имахме нужда да се видим, приятели, изложители и любители. Е, няколко пъти върху ни се изсипаха тропически порои, ама като от филм, което никак не ни попречи да опитваме вина, даже малко повече от необходимото.

Тази година, срещнах толкова много и противоположни мнения за виното и впечатленията от него, че бях решила да не публикувам обичайния списък с моите открития. Но доста хора ми писаха и направо си го поискаха, защото „имало находки и редовно преписвали от тук“.

Е, какво по-хубаво от това, да разбереш, че това което правиш за чисто удоволствие, се оказва полезно за някого. Благодаря ви мили хора, не мога да ви откажа. Правя го и за собствено удобство, аз също от време на време се връщам към него. Да не говорим, колко е забавно, а на моменти си е направо смущаващо да си чета какво съм харесвала преди години. Ето и списъка.

Някои от моите предпочитания и преживявания:

Rkatsiteli на Stobi Winery – винарната винаги има нещо, което ме впечатлява, тази година това е Ркацители, много тревист, свеж и летен. Познавам сорта от безличните му интерпретации преди години, когато се отглеждаше предимно за ракия, или от оранжевите му версии, които опитвах в Грузия. Май за пръв път го харесвам в чистия му вид. Точно тази реколта има и златен медал от конкурсната част на фестивала. Вината на Стоби може да се намерят в някои от специализираните винени магазини, вносител са Юротим (контакти тук ), от които можете да поръчате директно.

Ризлинг от Трансилвания, почива у дома.

ISSA RHEIN RIESLING на Crama La Salina, Румъния – точно в такива находки се крие чарът на Балканския винен фест, когато намерих ризлинг от сърцето на Трансилвания, нямаше как да не се прибера с него. А сега откривам, че и това вино е получило златен медал. Вече имам няколко заявки от приятели да го пием заедно. Ще го пием, но с повишено внимание.

Zvonko Bogdan Sauvignon Blanc, Сърбия – Зад звънкото име Звонко Богдан стои интересна и космополитна личност, той е изпълнител на традиционни народни песни на Сърбия, Хърватия, Унгария и Румъния, композитор, състезател в надбягвания с колесници и производител на чудни вина. И така и така си говорим за медали и награди, това, както и почти всички други вина на Звонко са със златното отличие.


Може би най-любимата ми снимка – вали поредния сериозен порой, но никой не си тръгва, всички чакаме, пием красиви вина, и се надяваме времето да се проясни. Точно така и стана, изглежда нуждата да се събираме и да споделяме е много по-силна от някакво си поройче. Виното е достолепен каберне совиньон на Vinarija Doja, Сърбия.

Карасъкъз на Suvla Winery – Да оставим на снобите фактът, че са „Най-добра изба на Балканите” за втора поредна година, тоест най-награждаваната изба в конкурсната част, това е по- маловажното. Вината им са изключителни. Ще го повторя ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ! Ето този Карасъкъз, който си е непретенциозен сорт, в тяхната интерпретация е феноменално елегантно и дълбоко вино. Ако могат да постигнат това с Карасъкъз, оставям на вас да откриете какво постигат с Рона и с Бордо бленд. Там работи български технолог – Димитър Димов, на него дължим тези красиви вина. Sulva, не се внасят в България, но могат да се поръчат онлайн от Германия (техният представител на щанда ми обясни, че доста просто и евтино, отколкото да ги поръчваме от Турция, която е извън ЕС). Онлайн магазинът, който ги поддържа в Германия е ТУК.

Димят на Лозето – може много да ми се смеете, но Димятът и аз се срещаме истински чак сега. Интерпретацията на Лозето е много свежа и изчистена, никаква намеса на дъб, много свежест и аромати на коприва, зелена ябълка и цитрус, с лека интригуваща соленоватост. Или поне според мен.

Бутилка от любимата изба Чамлиджа, вече у дома.

И на края просто не можах да си тръгна без любимите Чамлиджа.

За разкош новото небиоло на Далаков , за което съм много любопитна как ще се развие, въпреки че май ще трябва да го почакам 1-2 години.

2 коментара за “Балкански винен фестивал 2021 – емоции, дъжд и нови открития

  1. Erik Svensson

    Oshte niakolko dumi za nebbioloto na Niki D kato cialo i sravneno s „originalite“ ot B&B? Stil – moderen i li klasika? Dab? Ima li go na pazara? Pozdravi ot stockholm /B

    1. fresh cuts of life Автор

      Опитах го почти последно, така че не се доверявам 100% на рецепторите си. Но доколкото го помня имаше класическата структура на сорта – средно тяло, високи до небето танини, които ми се видяха доста зърнисти, високи киселини и доста плод. Много младо вино, Ники каза, че му трябват 2-3 години. Ползвал е квеври, както за мавруда , за дъб не знам. Като стил, нищо общо с класиката, свободна творческа интерпретация на Далаков. Може да се поръча от страницата на Бетър Халф. Ако ти трябват контакти, казвай.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.