Стиловете в розето


Въпреки, че се правят от червено грозде, вината розе не са червени. Става така, защото гроздовият сок е в контакт с ципите за много кратко време – няколко часа, а в някои изби в Прованс, дори под един час. За сравнение, при червеното грозде, контактът с ципите на гроздето е много по-дълъг и продължава с дни и дори седмици. И тъй като при розета периодът, в който гроздовия сок и ципите са заедно е къс, в този вид вина се усвояват много малко танини. На това се дължи лекотата и свежестта им, заради които така много ги харесваме.

Розетата могат да са лекомислени, семпли и неангажиращи, но ако сте запалени по тях, сигурно знаете, че могат предложат много повече.

Стилове розета

Плодов – Ако харесвате този стил, потърсете розе направено от  от пино ноар, гренаш или мурведър. Такива вина имат склонност да дават изявени плодови аромати. Имайте предвид, че плодов стил не означава, че виното ще бъде сладко. Очаквайте сухо вино с високи киселини. Те често са с блед коралов нюанс, леко по-плътни тела от останалите розета. На небце – червена слива, череша, ягода. Идеално за брънч, пикник, или просто една чаша с обяда през обедната почивка. Тук съм писала за едно такова, макар че явно не съм разбирала много-много какво точно пия.

Цветист –Предлагат перфектен баланс между флорални аромати и сушени билки. Най-често са с много блед розов цвят, но по-заоблено тяло с деликатна мекота. Ако сте заинтригувани, вижте тук.

Пикантен – много често се произвежда от Сира, Каберне Совиньон, Мерло или друг благороден сорт. Характеризира се с по-наситен рубинен цвят. Типични за този стил са аромати на зелена маслина, зелена чушка, бял пипер, разбира се допълнени с червени плодове и дори праскова. Розетата в този стил са с по-плътно тяло притежават характеристиките на добрите червени вина, но с по-блед цвят.

Сладък – много популярен в Новия свят стил. Тези се произвеждат умишлено по технология за сухи вина, с около 3-5 гр. остатъчна захар, което ги прави умерено сладки. Вкусовете, които могат да бъдат открити са ягода, лимон, захарен памук, зелен пъпеш с умерено висока киселинност. Може да ви изненада, но това вино е чудесен партньор за тайландска храна. Едно леко сладко – тук, заедно с тайландската храна.

Прованс – розовите красавици, идващи от областта Прованс във Франция,  са толкова влиятелни в света на розетата, че напълно заслужено имат своя собствена категория. Първото впечатление от тях е за хрущяща свежест, а това ги прави отлично съчетаващи се с почти всяка храна, дори това да е сочен бургер. Grenache, Cinsault, Syrah and Mourvèdre са често използвани сортове за това бледо розово вино, те му придават аромат на ягода, свеж резен от диня, розови венчелистчета и отчетлив солено-минерален послевкус. Истинска класика ТУК. Имаме и български винари, които работят в този стил и се справят доста добре.

Българската следа – и ние имаме принос в огромното разнообразие от стилове. Българските винари експериментират смело с местните сортове, като розето от Мавруд на изба Манастира. Много свежо с аромати на череша и ягода и интригуващ, типично маврудски смолист тон на края.

Вече сте подготвени теоретично, а сега време е за практика. Опитайте няколко и решете сами, кой е вашият предпочитан стил.

Статията е писана за Farmhopping.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.