Да отбележим деня на Мавруда както трябва


Още миналата година ентусиазирано се включих в идеята да има Международен ден на мавруда. И защо не? След като има ден на вранеца, ксиномаврото и на почти всеки друг сорт, който се сетите, маврудът заслужава да го отбележим подобаващо.

Има много събития и дегустации на сорта, огледайте се около вас и просто изберете една. Ако ви липсват идеи на сайта на инициативата, можете да разгледате информацията за събитията.

Заслужава си да се отбележи, че е интересен сорт, който дълго време е бил неглижиран. По време на комунизма са били тачени сортове с високи добиви, а той не е известен с това. Но сега идва време за заслужена реабилитация. Посветен му е специален ден, а за нас шанс да го опознаем по-добре.

Оказва се, че маврудът има две разновидности:

Клон 1: С по-едри чепки, зрее по-късно, трупа значителни захари, високи киселини и ниско pH, което го прави подходящ дори за пенливи вина. Клон 1 е с по-ниски танини и дава по-светло оцветени вина. Любим е на много от младите винари, които са склонни на експерименти като пет-нат или по-малко екстрактни, елегантни и плодови вина.

Клон 2: С по-ситни зърна, зрее по-рано, дава наситени и мощни вина, подходящи за отлежаване в дъб. Прочутият мавруд от Асеновград (доколкото го има) е клон 2.

Нека оставим теорията на теоретиците, а за нас остава удоволствието от отварянето на няколко любими бутилки. Лесно е да се предположи, че най-добрия старт е мавруд без намеса на дъб, за да добием представа как изглежда в най-чистото си проявление. И без да се формализираме, да си припомним характеристикте му, те все още са обект на спорове и уточнения, но все пак специалистите се обединяват около следното:

Аромати: синя слива, къпина и зряла черница, мента, мащерка, шипки, боровинки.

Вкусов профил: екстрактивни, с умерено висока киселинност, оптимално съдържание на фенолни вещества и хармоничен вкус.

За тези, които са решени да са извън стереотипите, то можете да започнете тази вечер с пенливо или с мавруд от квеври. Да, експерименти не липсват. Най-важното е да си прекараме добре, нали?

От скромните си наблюдения върху българските вина, трябва да отбележа, че разполагаме с избор от прекрасни мавруди. Дали ще са ексцентрични експерименти, пенливо, млади и плодови, или достолепно отлежали в дъб, имаме огромно разнообразие предложено от българските винарни. И на мен, някак си ми се струва редно, да се възползваме максимално от такава вълнуваща многоликост.

Ако поне малко сте се запалили по идеята за отбелязване на деня на мавруда, опитайте да убедите поне един приятел да опита чаша от този великолепен сорт. Ако успеете (не е много трудно, повярвайте) ето, вече сте посланици на мавруда. Наздраве!

Моят избор днес е мавруд от квеври, на Далаков.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.