DiVino.Taste 2021 – българското вино е по-добро от всякога


Десетото и дългоочаквано издание на DiVino.Taste 2021 премина в атмосфера добро настроение и наздравици. С други думи, виното и неговите почитатели бяха ужасно щастливи да се видят отново. A българските винари показаха, че могат да правят вино от световна класа.

Някои от вината, които ме впечатлиха:

Eager Fusion на Pirev Wines – дързък бленд от Совиньон Блан и Пино Ноар. Да, правилно прочетохте. И ако не сте срещали нищо подобно до сега, спокойно, никой не е. Стефан Пирев дълго време е обмислял тази идея, а изпълнението е безупречно и вълнуващо. Рафинирано обединение на двата сорта, всеки сам по себе си крал в собствено кралство. Едно от вината, които силно изпъкнаха.

Find.Me.Wines – от известно време ги следя и съвсем несправедливо ги пренебрегвах, името им ми се струваше твърде маркетинково, етикетите –  твърде инстаграмски… и въобще все нещо не им се доверявах и смятах, че са красива опаковка, но без съдържание. Такааа лиии? Ето затова не бива да сме с предразсъдъци относно вината. Оказаха се, невероятно свежи, минерални, с много добра дължина и хармония на вкусовете. Чудесни вина и my guilty pleasure.

Винарна Тохун – на щанда вината представяше самата Даниела Стаматова. Тя ни показа прекрасните си класически вина, а след тях и няколко смели експеримента – Шенин Блан, отлежаващо върху твърди частици, то все още е в процес на завършване и ще ми е много интересно какъв ще бъде крайния резултат. Не пропускайте и Пет-нат от Пино Ноар, и нека работните етикети не ви отблъскват, това са смели и интересни вина.

Царев Брод и особено техния Совиньон Блан Резерва – малко ми е неудобно да откривам топлата вода, това вино е #8 в DiVino Top 50 за 2020 и абсолютно има защо да е там – благородно и завършено, захаросани лимони, по-обло тяло, сочно, дълго. Дълбоко впечатляващо.

Винарна Одесос и техния Ризлинг – почитателите на ризлинг малко страдат от факта, че в България има -2-3 добри ризлинга (е добре де, нека да са 3-4), и към тях изглежда че се присъединява нов играч. Не е случайно, че идва от региона известен с добрите си бели вина, включително и ризлинг. Всъщност опитайте всичките вина на тази млада винарна, те са малък семеен проект и работят изключително прецизно. „Получават се там нещата“ както ми споделиха няколко винари. Да, така е, получава им се. Обърнете внимание и на техния Каберне Фран – млад и много морски фран, ефирен с по-леко тяло отколкото сме свикнали, но все така завладяващ.

24/42 Естате, Merlo Ambre Barrique 2019 – една от новите изби на изложението ме впечатли с много специално мерло, все още младо, с виолетови оттенъци, пищен и сочен нос – зряла череша, слива и касис, ще става все по-хубаво.

Отново Тохун и новата им звезда в червените вина – Пино Ноар. Знам, че досаждам с тези работни етикети, но пино ноарът на Tohun Winery Pomorie не е за пропускане . До сега са правили само розе от него, но според Даниела Стаматова, лозята вече са достатъчно зрели, за да се прави и червено вино от тях. Сега, не че някой ме пита, но и според мен са готови 😀. Великолепно пино с много ягода и свежест.

Downtown Winery – още една млада винарна с прекрасни вина. Тяхната Сира и Каберне Фран, са много интересни и си ги отбелязвам да ги опитам отново след няколко месеца.

#dalakov #kabernet franc (изписвам го, както е на етикета)– още един интригуващ и умело направен фран, този път произведение на Better Half, в креври.

БратановиQuel Marriage, Мерло и Сира 2017; богатите и интензивни вкусове винаги са били запазената марка на винарната, но от няколко години вървят и в посока елегантност, което ги прави още по-атрактивни за мен. Доказателство е този бленд Мерло-Сира, което е плътно, плодово, със загладени танини и дълъг послевкус. В същото време е достатъчно свежо и да не кажа чак непретенциозно, не е, но жизнено и забавно вино със сигурност е.

Росиди и техните Рубин 2017 и Мавруд 2018 – тези вина не изглеждат като обичайните Рубин и Мавруд, с които сме свикнали. Те предлагат елегантност и финес – доста смела интерпретация за консервативния български винен пазар.

Шато Авли, Каберне Фран 2018 – вълнуващо и комплексно вино с аромати на червена чушка, боровинка, и дори … мастило. Солидно тяло със здрави танини, които имат нужда от още съвсем малко време, за да се загладят съвсем

Може и да ви изненадам, но ще споделя, че освен виното имаше и по-важни неща, например екипа, който стои зад DiVino.Taste 2021. На техните усилия дължим десетото издание на и сме благодарни, че го организираха въпреки всички трудности и непредвидими ситуации.

Най-същественото от десетото юбилейно издание на DiVino.Taste 2021 беше усещането за винена общност, винарните са съмишленици и приятели. И това много ясно се виждаше, когато говореха за вината на колегите си (нито веднъж не чух думата конкурент), или обсъждаха идеи помежду си, за да търсят заедно общите си интереси. Какво по-хубаво от това?

1 коментар за “DiVino.Taste 2021 – българското вино е по-добро от всякога

  1. Pingback: Какво пият винарите | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.