Rully - добре пазената тайна, Madam Veuve Point

Rully – добре пазената тайна


Madam Veuve Point, Rully, Бургундия, Франция, 2015, 100% шардоне; от Emporium wine, 50 лв.

Имате пълно основание да се запитате „Защо пък вино от Rully, какво му е специалното?“ Ето какво – Rully е добре пазената тайна на любителите на вина от Бургундия. А производителят е семейната винарна Madam Veuve Point.  Да, вярно, не са особено известни и чак последните няколко години набират популярност и според скромното ми мнение, напълно заслужено.

Рано или късно, всеки изкушен от виното стига до великата Бургундия, често за да открие, че с бургундските вина не винаги е лесно. Те или ще са чудовищно скъпи, а ако се случи да са на разумна цена, не рядко са тежко разочарование. Все пак, Бургундия може да предложи великолепни изненади, стига да не желаем да демонстрираме статус и да се изхвърляме с Meursault, Puligny или Montrachet (макар че, дай боже всекиму) и да залитаме към прочутите апелации в Côte de Nuits или Côte de Beaune.

И така, отиваме малко на юг и стигаме до вината на Côte Chalonnaise, често наричани приемливи, или разумен компромис. Подобни описания не събуждат особен ентусиазъм, а вината от Шалонез изобщо не заслужават подобно снизходително отношение. Вярно е, че имам слабост към вината от областта, те са по-ефирни и по-лесни за разбиране от сериозните бели от Кот Д‘ор, но пък и цените им са доста по-достъпни.

Rully (произнася се Рюи) e малко село в северната част на Шалонез. Малко, но пълно с история и разбира се с вино. То е на трийсетина километра от лозята Le Montrachet в Кот Д‘ор, но докато цените на бутилка с Montrachet на етикета са 3-цифрени, то тези от Rully могат да се намерят между 30 и 50 лв. Вината може и да не достигат онази интензивност, дълбочина и комплексност като тези на великите им съседи малко по на север, но са вибриращо свежи, минерални и елегантни. Автентични вина, със силна индивидуалност на относително разумни цени.

Rully, снимка http://www.bourgogne-wines.com

Сега се сещам, че вината от Кот Шалонез имат още едно неочаквано предимство. Нали знаете, колко е досадно да влезете във винен магазин и да искате просто да си разглеждате бавно и да си избирате вино на спокойствие. Да, ама не. Винаги идва някой напорист продавач, който обикновено знае много по-малко от вас и отчаяно иска да ви „помага“. В такъв случай питайте „Какво имате от Кот Шалонез?“. Изчезват веднага. Проверено.

Rully - добре пазената тайна, Madam Veuve Point

Цвят: Бледо златист цвят с леки зелени оттенъци.

Аромат: Фин нос на бели цветя, може би акация, сочна ябълка и неузряла праскова, която кой знае защо във винения свят се описва като бяла праскова. Ароматът не е много интензивен, по-скоро е деликатен и умерен, но интригуващ и задържащ вниманието за дълго.

Вкус: Изтънчено и елегантно. Вкусовете са плодови: ябълка, жълта джанка и отново прасковата. Ставам леко подозрителна, когато откривам праскова във виното, защото много често след нея се появява една тежест и натовареност, които са ми по-скоро неприятни. Не и тук. Във вкуса има много свежест и забележителна дължина. Лека опушеност на суха проба, което го прави още по-интересно.

На масата: Деликатния характер и подчертаната плодовост на вината от Rully изискват храна с по-неутрален характер, а може би и нещо със сметанов сос. Ако не сте в настроение за месо, от сайта http://www.bourgogne-wines.com препоръчват картофи с гъби и сметанов сос. Някак си не се чувствам в позиция да споря с експертите и voila. Единствената ми импровизация беше да направя картофите във вариант Хаселбак.

Производителите съветват да се декантира. Аз не бих рискувала, налято е по-голяма чаша му е ок. Струва ми се твърде деликатно за декантиране.

Заслужава ли си? Много френско вино, умерено във всеки един смисъл, но с много дълбочина.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.