Barolo and Friends - 100 вина от Пиемонт

Barolo and Friends – 100 вина от Пиемонт


Този юни се оказва преизпълнен с винени събития, но има едно което в никакъв случай не бива да се пропуска. На Barolo and Friends ще имаме възможност да опитаме вина от един от най-прочутите винено региони в света – Пиемонт. Разбира се, Баролото е звездата на събитието.

Barolo – най-великото вино на Италия

А сега, ще помоля да сте снизходителни, защото ще се опитам да обясня защо Бароло е най-великото италианско вино. Не че откривам топлата вода, но тезата не е и нещо, което се разбира от само себе си.

И така, имаме си работа с много своенравно, даже опърничаво вино, но с голям характер. В началото може и да се стреснете от твърде необузданите танини и киселини, но слава богу времето ги опитомява. Дори и да опитвате реколта от по-хладна година, родила вина с по-тънки тела, то пак ще дегустирате хармонично и елегантно вино с извънреден чар, но не лекомислен, а достолепен и завършено класически, като римска статуя.

Но да се върнем към баролото – то отлежава благородно и ще се срещнете с красиво вино, чийто аромат лесно изскача от чашата. Очакват ви плодови и изявени цветисти аромати – виолетки, понякога рози, череши, кожа, анасон, а може би и деликатна опушена нотка. Отпиването – с това вироглаво вино аз подхождам по следния начин, една глътка за настройване на небцето, изчаквам малко и след това още една малка глътка. Челно ще се срещнете с танините, но те плавно отстъпват и дават път на вкусовете, които се разгръщат мащабно. Много дълъг послевкус, може би повече от минута. Имах привилегията да опитвам точно такива вина на най-престижното изложение в Пиемонт – Гранде Ланге. А само след няколко дни, самото Гранде Ланге идва при нас в София.

Кога: 03.06.2022 (петък), 13-20ч.

Къде: Гранд Хотел София

Вход: 25 лв., билетите са ТУК

За първи път в България, а най-вероятно и на Балканите, ще бъдат представени 18 изложителя, 16 от които никога не са се появявали на нашата винена сцена. Повече от 100 вина от цял Пиемонт: Бароло, Барбареско, Барбера, Роеро, Гави ще бъдат на ваше разположение за дегустация. Повечето от тях не са представени на българския пазар, още един сериозен аргумент да не пропускаме събитието.

Както стана ясно, червените вина царуват в Пиемонт, но това не значи да пренебрегнем белите, които са очарователни. Така че, ако видите някой изложител да предлага Арнеис, право там, нали? Освен основните сортове Небиоло, Долчето и Арнеис, ще има и екзотики като местното Ербалуче, а това винаги е интересно да се пробва.

Ще има и два майсторски класа за по-задълбочено разбиране на региона, насочени към ценители и към професионалисти с предварителна покана. И всичко това в рамките на почти цял ден в „Гранд Хотел София.“

На кратко: 3 юни, петък, Гранд хотел София,100 вина, които не се внасят в България, от най-престижния винен регион в Италия и един от най-прочутите в света. Какво повече може да иска човек?

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.