Голямата австрийска дегустация 24.06

Grand Austrian Tasting 2022


Идва време за едно от най-любимите ми винени събития – 14-то издание на Grand Austrian Tasting!

Вина от всички региони на Австрия за пореден път ще ни покажат великолепието и потенциала на местните и интернационални бели сортове, както и стегнатата красота на червените и пищната сетивност на пенливите вина.

Мястото отново е Скарабар-Заимов (ул. Димитър Греков 2) в София, който приютява австрийските вина на 24.06, от петък, от 13 до 20 ч., заедно с всички негови прилежащи тревни площи, подходящи за пикник.

Австрия е страната, която радикално промени представата ми за вино, така че винаги с интерес опитвам вината ѝ. Има няколко винени региона – Долна Австрия, Бургенланд, Щирия и Виена. Всяка област е със специфичен климат и вина. Вина и от четирите региона ще се представени на GAT, моят план е да опитам отвсякъде по нещо.

В последните години Австрия прави фурор с качествените си вина от уникални местни сортове. Нека си припомним на какво се дължи това, освен на талантливите винопроизводители:

Специфичен климат

Географски Австрия се намира точно по средата, където се срещат атлантическият и континенталният климат. Този сблъсък на противоположности е уникален за стила на вината: свежи, ароматни, но концентрирани. Няма друго място в света, където свежите вина са толкова многопластови и комплексни, както в Австрия.

Уникални сортове и любов към природата

Австрия е съкровищница за локални сортове, които не само се водят като такива в ампелографските книги, а от тях се произвеждат вина със световно качество и слава. Грюнер велтлинер несъмнено е ултимативното лице на австрийското вино, не само като количество произведено вино (повече от 30 процента от насажденията в страната са с този параден сорт), но и като качество: плътен, пикантен, свеж и с огромен потенциал за отлежаване.

Освен това Австрия изненадва и с други сортове, които са почти изчезващи: Цирфандлер, Ротгипфлер, Червен Велтлинер, Нойбургер, Санкт Лаурент, Вилдбахер. И колкото и екзотично да звучат, това са сериозни вина с характер и елегантност. Вина, които ще съхранят дълго успешната репутация на австрийското вино.

БИО: 75% от австрийските изби работят на принципа на минимална интервенция на лозето, а сертифицираните като био изби са 147. Австрия е една от страните със значителен опит и добри резултати при прилагането на биодинамиката.

Неоспоримо съотношение цена-качество

В Австрия доминиращите винопроизводители са малки семейни ферми, които имат средно само около 1 хектар собствени лозя. Традицията и любовта към гроздето правят от вината занаятчийски продукти, далеч от парадоксите на масовата продукция. Преди няколко години Австрия престава да произвежда вина от базовия качествен сегмент, а доброто качество се позиционира от 3 до 5 евро от избата. Топ-качеството на Австрия се предлага в диапазона 10 – 20 евро и произведените в него вина са на светлинни години като качество, сравнени с останалите предлагани световни марки.

По мнение на интернационални експерти грюнер велтлинер в световен мащаб е едно от най-добрите вино в сегмента „fine-wines“ по отношение цена-качество.

Универсален партньор на всички храни

Повечето австрийски вина имат компактни тела и обусловена от специфичния климат свежест, което ги прави желани партньори за редица хранителни стилове и начини на приготвяне на храна. Отиват си добре както с централно-европейската кухня, така и със средиземноморската, азиатската и ориенталската.

Във всичко това ще може да се убедите със собствените си сетива на 24.06.2022, петък, в градината на Скарабар-Заимов (ул. Димитър Греков 2) в София, от 13.00 до 20.00 ч. Ще имате възможност да закупите вина на място от изложението.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.