Писала съм тази статия за Фармхопинг преди пет години. Публикувам и тук с някои допълнения и уточнения.
Бяло, червено, розе – всички тези видове вина нямат нужда от обяснение. Но оранжево вино? Какво е това?
Оранжевото вино е вино, направено от бяло грозде по технологията за червено. Объркващо? Следват малко пояснения:
Най-просто казано, бяло вино се прави така:
- Обират се бели или червени винени сортове.
- Отстраняват се чепките на гроздето.
- Гроздовите зърна минават през преса и се отделят от семките и ципите.
- Сокът ферментира (без семките и ципите).
- Виното се филтрира, избистря се, бутилира се и се пуска на пазара.
А червеното вино – ето така:
- Обират се червени винени сортове грозде и се сортират по качество и зрялост.
- Отстраняват се чепките/или се оставят и гроздето се подава за ферментация.
- Сокът с ципите, семките (евентуално и чепките) ферментира.
- Ферментиралият сок леко се пресова за отделяне на семки, чепки и ципи.
- Виното отлежава в съдове за известен период от време.
- Виното се бистри, бутилира и скоро след това се пуска на пазара.
А как се прави оранжево вино?
Оранжевото вино се прави, като при ферментацията на белите сортове грозде, ципите и семките не се отделят (както при бялото вино), а те ферментират заедно със сока (както при червеното).
Тъй като ципите са богати на пигменти, феноли и танини, когато сокът на бял сорт прекара по-дълго време в контакт с тях, това придава съвсем различни характеристики (цвят, аромат и консистенция) на полученото вино.
Резултатът излиза извън категориите за бяло вино и с право си заслужи собствена категория – оранжево.

Какво е характерно за оранжевото вино?
Много характерни за оранжевите вина са високите нива на танини и сухият вкус на виното. Това им качество ни предоставя следните две възможности:
- По–широки възможности за съчетаване с храна.
- По-високите нива танини предпазват виното (те са естествен консервант) и много често оранжевите вина се бутилират без добавени сулфити. Ура!
Вкус и аромат на оранжевото вино
Какво да очакваме от едно оранжево вино? Често са описвани като плътни и танинови, с аромати на мед, стафиди, сушени тропически плодове, лешник, бразилски орех, масло, сушени портокалови кори.
Няма много общо с леките бели вина, нали? На небце са сухи, с танини като в червено вино, интензивен вкус и дълъг послевкус.
А храната?
Заради танините в тях, те се съчетават отлично с пикантна храна като, къри, мароканска кухня, корейска кухня (дори с кимчи), традиционна японска кухня. Месо с подходящото количество мазнини ще им партнират равностойно.
Произход

Въпреки че оранжевото вино е „на мода“ от няколко години, тази технология не е непозната на винарите. Производството на оранжеви вина има вековни традиции в Грузия, като през последните десетилетия оранжеви вина се правят и в Италия, Словения, Хърватия, Франция, Нова Зеландия и Калифорния.

Избите, които се стремят да обработват лозята си устойчиво и да винифицират без химически добавки, намират вдъхновение в технологията използвана в Грузия. В тази страна никога не е спирало да се прави вино по този начин. Гроздето се оставя да ферментира в големи съдове (Kvevri), заровени в земята и запечатани с восък. Винарите се доверяват на природата и оставят гроздето да извърви своя естествен път до оранжево вино, без никаква външна намеса.

Смело, но резултатът си заслужава. Интересно оранжево вино има тук.