Erste+Neue Pinot Grigio – удоволствието от добре свършена работа


Има вина, които са толкова хубави, че като ги опитвам и молекулите ми се подреждат правилно. Като това Пино Гриджо на Erste+Neue.

На пръв поглед виното е просто – лимон, зелелна ябълка, круша и може би малко минералност. Типично Пино Гриджо. Но освен това е и сочно, и хрупкаво свежо, източено, прецизно. И с дълъг и устойчив финал. Вино, което ми припомня какво да изпитваш удоволствие от добре свършената работа.

Erste+Neue съчетават отглеждането на традиционни за региона сортове със съвременни технологии и създават вина, които без никакво преувеличение, приковават вниманието.

Винарната се намира в Южен Тирол, в подножието на доломитите. Може би затова алпийските върхове често присъстват на етикетите им. Този уникален тероар предоставя идеални условия за отглеждане на лозя и производство на фантастични вина. Почвите са богати на минерали и добре дренирани, а климатът е прохладен през нощта и топъл през деня, нещо което лозите обичат. Комбинацията от природни фактори е отразена в стилистиката на вината. Чест прави на Erste+Neue, че не са тръгнали по леката пътека и са решили вината им да отразяват автентично тероара. И така се появяват  тези прецизни, чисти, вибриращо жизнени вина, които просто не можеш да забравиш.

На масата: Картофите Хаселбак – вълнуващо хрупкави отгоре и нежно-меки отвътре се оказаха перфектни. И това не е случайно, получава се баланс – вкусовете на Пино Гриджо, зелена ябълка, круша и лимон, се съчетават чудесно с плътността и леката сладост на картофите, които са запечени със зехтин, масло и малко сол.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.