Вино Копола

Coppola Bianco – Виното за всеки ден на Копола


Coppola Bianco, Шардоне, 2016, Калифорния, Изба Francis Ford Coppola Winery, около 20 лв. от Нота Бене

Копола, да Франсис Копола произхожда от винарско семейство. При това, виното не е просто хоби, или между другото, а сериозен бизнес. Толкова сериознен, че Копола в доста интервюта споделя, че не му се е налагало да прави никакви творчески компромиси с филмите си заради парите, защото винаги е имал семейството и бизнеса си зад гърба си.

В България, вината му ту се внасят, ту спират, така че когато мернах тази бутилка, просто не можах да устоя и да опитам върху какво слага името си. Да, вече лично той се занимава със семейния бизнес, на чудесната възраст от 80-и-няколко години, Холивуд по-трудно го изкушава. Вината му имат няколко серии:

Director’s great movies, които носят имената на филмите, от които се възхищава. Представяте ли си вино „Челюсти“, е той си го представя 🙂

Diamond Collection – доста високо оценена от критиците. Винените, не филмовите.

Coppola – която е описана като вина за всеки ден.

И още няколко, но важното е, че у нас можете да намерите Diamond Collection и Coppola. Мястото е Nota Bene, където има уникална винена селекция и повярвайте ми, вината на Копола са най-малката атракция.

Избрах Coppola, все още не се осмелявам да погледна към другите, финансово включително.

Цвят: Сламесто жълт, с блясък.

Аромат: Не е много впечатляващо на нос. Скромно. Зелени ябълки, зрели жълти круши, банан. Не асоциирам други определени аромати, но има и нещо етерично, кардамон казва сайта им, не знам. Извадих си шушулките с кардамон, според моя нос, не е това, но определено има добре изразена етерична нотка.

Вкус: Доста по-добре, отново ябълки и костилкови плодове и дюля. Плътно тяло, което е очаквано от калифорнийско шардоне, аха да натежи и идват една много приятна и освежаваща киселинност, така че всичко е под контрол.

На масата: Повечето препоръки за шардоне се въртят около пиле с някакъв сметанов сос. На сайта на Копола открих доста дръзко предложение за това вино – свинско със сладко-кисел сос и ананас. Не знам за вас, но аз не се чувствам в позиция да споря с г-н Копола не само са комбинации храна-вино, но по какъвто и да е въпрос. Така че, щом той така казва –  готвя го. Всъщност не е никак зле, свежестта на виното чудесно се допълва със плътносста на месото, сладкото и киселото са в хармония и плодовите нотки от ананаса…ех почти почнах да ги откривам и във виното.

Заслужава ли си? Чудесно вино, не знам дали е за всеки ден. Не е дъбово, различно от всички калифорнийски, които съм пробвала. Леко свежо, много добре направено и с намигване, не прекалено сериозно, но колкото да те запали. Вече гледам към Diamond Collection.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.