В това студено време, просто е наложително преминем на по-силни напитки и да се скрием под одеялата. Какво ще кажете за чаша горещ пунш? Всъщност, пуншът си има официален ден и той е на 11 януари. При тези минусови температури обаче, няма начин да чакаме чак до тогава, за да го почетем. Така че, да грабвайте чайниците и да си направим още сега. Споделям с вас някои проверени рецепти.
Класическият горещ пунш
Едно от малкото хубави неща, останали ми от бившото гадже англичанин. Но пък трябва да му се признае, че рецептата си я бива. И е многократно проверена. Както казват британците If it ain’t broke, don’t fix it.
50 мл. бренди, уиски или ром. Аз предпочитам уиски. Тъй като рецептата е проста, колкото по-хубаво е уискито, толкова по-добър ще е и крайния резултат.
1 с. л. мед
15 мл. лимонов сок
1 ч.ч. топла вода или чай
За украса и допълнителен аромат – резенче лимон, мандарина, зърна от нар, пръчица канела или звездовиден анасон (по ваш избор).
Смесете внимателно първите три съставки в затоплена чаша, долейте топлата вода или чай и гарнирайте. А сега под одеялото на дивана и си пуснете любимия филм.
Моят любим горещ пунш
Ако харесвате по-необичайни вкусове тази проста, но брутална рецепта е точно за вас.
1 ч.ч. хубав чай с по-мек вкус. Аз ползвам Даржалийнг.
1 с.л. мед
Резен лимон или портокал
И сега внимание специалната съставка – 50 мл. Laphroaig Single Malt. Точно силният му опушен аромат прави тази напитка много специална.
1 Стръкче карамфил, или ако искате малко настъргано индийско орехче.
И за къде сме без…
Традиционният коледен пунш
Рецептата е на най-добрата ми приятелка, която я има от виенската си баба и е за 6 чаши.
400 мл. гореща вода или ако предпочитате чай
200 мл. прясно изцеден сок от мандарини
100 мл. шнапс, но ако нямате всякакъв друг ароматен алкохол е подходящ
1 с. л. мед
1 мандарина нарязана на парчета
½ семена от нар
2 пръчки канела
4 – 5 стръка карамфил
2 с.л. захар
Всички съставки без шнапса и захарта се загряват на слаб огън за около 20 мин. Внимавайте, течността не бива за завира, алкохолът се изпарява при по-високи температури. Някои на този етап прецеждат течността, но аз предпочитам подправките да си останат в нея. Добавете шнапса и захарта и сте готови. Чудно допълнение към коледния щолен. Ако ви е останал, де.
Какво вино да ползвате ли? Не много скъпо но хубаво вино. Аз ползвам вино с по-леко тяло – гъмза, памид или ако ми се намира хубаво домашно вино.
Как съм пропуснала тази ти публикация… А колко много обичам греяно вино! Макар то да не е в списъка ти. 😉
Но с удоволствие бих опитала последното предложение, мисля, че бихме си допаднали за няколко глътки. 🙂 Ей, усмихна ме отново!
Прегръдки, Мими!
Радвам се Гери. Имам пост за греяното вино и затова сега пропуснах, но и варианта с коледния пунш е много добър. Трябва да го опитаме заедно някой път 🙂
Хайде, съгласна с две ръце! 🙂 И очаквам да видя вълшебното ти греяно вино. От мен ще са сладките!