Чаша горещ пунш?


пунш

В това студено време, просто е наложително преминем на по-силни напитки и да се скрием под одеялата. Какво ще кажете за чаша горещ пунш? Всъщност, пуншът си има официален ден и той е на 11 януари. При тези минусови температури обаче, няма начин да чакаме чак до тогава, за да го почетем. Така че, да грабвайте чайниците и да си направим още сега. Споделям с вас някои проверени рецепти.

Предложение за греяно вино

Малиново греяно вино

Класическият горещ пунш

Едно от малкото хубави неща, останали ми от бившото гадже англичанин. Но пък трябва да му се признае, че рецептата си я бива. И е многократно проверена. Както казват британците If it ain’t broke, don’t fix it.класически горещ пунш

50 мл. бренди, уиски или ром. Аз предпочитам уиски. Тъй като рецептата е проста, колкото по-хубаво е уискито, толкова по-добър ще е и крайния резултат.

1 с. л. мед

15 мл. лимонов сок

1 ч.ч. топла вода или чай

За украса и допълнителен аромат – резенче лимон, мандарина, зърна от нар, пръчица канела или звездовиден анасон (по ваш избор).

Смесете внимателно първите три съставки в затоплена чаша, долейте топлата вода или чай и гарнирайте. А сега под одеялото на дивана и си пуснете любимия филм.

Моят любим горещ пунш

Ако харесвате по-необичайни вкусове тази проста, но брутална рецепта е точно за вас.

любим горещ пунш1 ч.ч. хубав чай с по-мек вкус. Аз ползвам Даржалийнг.

1 с.л. мед

Резен лимон или портокал

И сега внимание специалната съставка – 50 мл. Laphroaig Single Malt. Точно силният му опушен аромат прави тази напитка много специална.

1 Стръкче карамфил, или ако искате малко настъргано индийско орехче.

И за къде сме без…

Традиционният коледен пунш

Рецептата е на най-добрата ми приятелка, която я има от виенската си баба и е за 6 чаши.

коледен пунш300 мл. червено вино

400 мл. гореща вода или ако предпочитате чай

200 мл. прясно изцеден сок от мандарини

100 мл. шнапс, но ако нямате всякакъв друг ароматен алкохол е подходящ

1 с. л. мед

1 мандарина нарязана на парчета

½ семена от нар

2 пръчки канела

4 – 5 стръка карамфил

2 с.л. захар

Всички съставки без шнапса и захарта се загряват на слаб огън за около 20 мин. Внимавайте, течността не бива за завира, алкохолът се изпарява при по-високи температури. Някои на този етап прецеждат течността, но аз предпочитам подправките да си останат в нея. Добавете шнапса и захарта и сте готови. Чудно допълнение към коледния щолен. Ако ви е останал, де.

Какво вино да ползвате ли? Не много скъпо но хубаво вино. Аз ползвам вино с по-леко тяло – гъмза, памид или ако ми се намира хубаво домашно вино.

3 коментара за “Чаша горещ пунш?

  1. Гергана Лазарова

    Как съм пропуснала тази ти публикация… А колко много обичам греяно вино! Макар то да не е в списъка ти. 😉
    Но с удоволствие бих опитала последното предложение, мисля, че бихме си допаднали за няколко глътки. 🙂 Ей, усмихна ме отново!
    Прегръдки, Мими!

    1. fresh cuts of life Автор

      Радвам се Гери. Имам пост за греяното вино и затова сега пропуснах, но и варианта с коледния пунш е много добър. Трябва да го опитаме заедно някой път 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.